Nikon lanceert ViewNX-i en ViewNX-Movie Editor

2/3/2015 - Amsterdam | Nederland

Zet het creatieve proces voort met het nieuwe beeldbewerkingscentrum ViewNX-i en de nieuwe ViewNX-Movie Editor van Nikon

Amsterdam, 2 maart 2015 Nikon kondigt vandaag twee nieuwe softwaretoepassingen aan: ViewNX-i en ViewNX-Movie Editor. Beide toepassingen kunnen kosteloos worden gedownload.

Nikon's ViewNX-i is een intuitief beeldbewerkingscentrum waarmee foto's en films moeiteloos kunnen worden ingedeeld, bewerkt en gedeeld. Het is ontworpen als hulpmiddel om het creatieve proces na de opnamesessie voort te kunnen zetten. Het maakt het mogelijk om beelden geheel naar eigen hand te zetten en is voorzien van drie aparte werkruimten waarmee beelden kunnen worden gesorteerd, locatiegegevens kunnen worden beheerd en resp. beelden kunnen worden geuepload naar het web. Het ViewNX-i-platform en de nieuwe ViewNX-Movie Editor sluiten nauw op elkaar aan en werken naadloos samen met Nikon's populaire programma Capture NX-D, dat het gebruik van meer geavanceerde functies mogelijk maakt. Beide programma's kunnen rechtstreeks vanuit ViewNX-i worden gestart.

De interface van Nikon's ViewNX-i is afgeleid van die van zijn gebruikersvriendelijke voorganger, ViewNX2, en is geschikt voor ervaren en beginnende softwaregebruikers. Tot de nieuwe functionaliteit behoren sidecar-bestanden, die het mogelijk maken om de bestanden te bewerken zonder dat ze daarbij verloren gaan. Verder kan vanuit het ViewNX-i-platform beeldmateriaal direct op sociale netwerksites worden geplaatst. Met de ingebouwde ViewNX-Movie Editor kunnen gebruikers moeiteloos hun video-opnamen bewerken, bijsnijden en beheren.

Zurab Kiknadze, productmanager voor objectieven, accessoires &en software bij Nikon Europe, zegt: "Het nieuwe ViewNX-i-platform is bedoeld om het creatieve proces, dat plaatsvindt na de opnamesessie, te vereenvoudigen. Nikon wil fotografen in staat stellen de kwaliteit van hun beelden te optimaliseren. Beeldbewerkingssoftware speelt daarbij een belangrijke rol. De recente veranderingen in onze bewerkingssoftware Capture NX-D hadden tot doel de overlap tussen beide toepassingen weg te nemen. Onze softwaresuite bestaat uit ViewNX-i, View-NX-Movie Editor en Capture NX-D. Daarmee beschikken de gebruikers van Nikon-camera's nu over een uitgebreide verzameling bewerkings- en aanpassingstools. ViewNX-i biedt mensen toegang tot de hulpmiddelen die ze nodig hebben. Het maakt daarbij geen verschil of je een professionele fotograaf bent die de postproductie flexibel moet kunnen organiseren of dat je creatieve aanpassingen wilt verkennen en je digitale archief wilt indelen."

Overzicht van de belangrijkste functies

- Intuitief beeldbewerkingscentrum: maakt het mogelijk om foto's en films te bekijken, te sorteren, te bewerken en te archiveren. ViewNX-i sluit naadloos aan op Nikon's populaire beeldbewerkingssoftware en maakt het mogelijk om foto's en films volledig naar eigen hand te zetten.

- Samenwerking op meerdere platforms: in Capture NX-D kunnen RAW-beelden worden bewerkt en gemanipuleerd. In ViewNX-Movie Editor kunnen films worden bewerkt, bijgesneden en beheerd. Beide programma's kunnen rechtstreeks vanuit ViewNX-i worden gestart.

- Intuitieve werkruimten: maakt snelle toegang tot andere werkruimten mogelijk door van weergavestand te veranderen. Zo kan in de browserstand met beelden en films worden gewerkt, terwijl in de kaartstand geotags kunnen worden toegevoegd en locatiegegevens kunnen worden bewerkt. In de webservicestand kunnen de bestanden worden voorbereid voor het uploaden.

- Snelle-uitvoerknoppen: hiermee kunnen in een handomdraai de meeste gangbare taken worden uitgevoerd. Zo kunnen foto's en films naar andere toepassingen worden overgebracht en daarin worden geopend en bewerkt. Daarnaast kunnen bestanden met een klik worden afgedrukt, geuepload en bijgevoegd, of films en foto's worden geconverteerd en vergeleken. Bovendien is het mogelijk om artistieke diashows te maken en beelden automatisch af te spelen.

- Weergave aanpassen: miniaturen kunnen verticaal of horizontaal worden weergegeven, afhankelijk van de stand van de beelden waarmee op dat moment wordt gewerkt. Daarnaast kan het formaat van de miniaturen worden aangepast en kunnen opnamegegevens in de lijst met miniaturen worden weergegeven. Verder kunnen beelden naast elkaar worden vergeleken. Vanuit de lijst met miniaturen kunnen beelden van groot formaat worden bekeken of een voor een schermvullend worden weergegeven.

- Gedetailleerde opnamegegevens: deze kunnen op elk gewenst moment worden weergegeven. Zo kunnen de conventionele opnamegegevens worden weergegeven of kan worden gekozen voor een weergave die is afgeleid van het bovenpaneel van een Nikon D-SLR-camera. De opnamegegevens, waaronder ISO-gevoeligheid, diafragma, brandpuntsafstand en onderwerpinstellingen, worden precies zo weergegeven als toen de foto of de film werd gemaakt. Met een klik op een pictogram kunnen ook histogrammen voor de beelden worden weergegeven. Daarnaast kunnen opeenvolgende histogrammen naadloos worden weergegeven in het miniatuurraster.

- Door de mogelijkheid om de sorteervolgorde van de beelden aan te passen hoeft er niet naar foto's en films gezocht te worden. Daarnaast kunnen beelden worden voorzien van een label en een beoordeling, waardoor ze nog makkelijker terug te vinden zijn. Verder kunnen gedetailleerde zoekcriteria worden opgegeven waarbij meerdere filters voor opnamegegevens kunnen worden toegepast: Camera, Lens (Objectief), ISO Sensitivity (ISO-gevoeligheid), Exposure Time (Sluitertijd), Focal Length (Brandpuntsafstand), White Balance (Witbalans). Daarnaast kunnen beelden uit meerdere submappen worden weergegeven. Doordat met behulp van de functie Slimme fotoselectie van een Nikon 1-camera gemaakte foto's tot een bestand kunnen worden samengevoegd, laten dit soort foto's zich intuitief bewerken.

- Photo Tray (Fotoplankje): bestanden uit meerdere mappen kunnen tijdelijk worden opgeslagen op een locatie op het scherm. Hierdoor kunnen de foto's en films die u wilt bewerken moeiteloos bij elkaar worden gezet. Verder kunnen onvoltooide of geplande taken worden afgedrukt, geconverteerd, bewerkt en opgeslagen.

- Diashows met meerwaarde: met muziek en effecten zien diashows er meteen heel anders uit. Foto's en films kunnen worden gecombineerd tot diashows en voltooide diashows kunnen als filmbestand worden opgeslagen.

- Meerdere beelden beheren: Auto Play (Automatisch afspelen) maakt het mogelijk om grote aantallen beelden geheel naar eigen hand te zetten. Tijdens het afspelen van foto's kunnen labels en beoordelingen worden toegevoegd en kunnen de beelden zo nodig met een druk op de knop worden geroteerd.

- Rechtstreeks toegang tot films: ViewNX-i Movie Editor maakt het mogelijk om originele films te maken, bij te snijden en op te slaan. Daarbij kunnen afspeelbereiken worden ingesteld, filmbestanden worden beoordeeld, foto's uit films worden geextraheerd en in een handomdraai filmfragmenten worden gecombineerd en bewerkt. De voltooide films kunnen worden geuepload naar het web. Films maken en bewerken was nog nooit zo makkelijk en intuitief.

- Stijlvolle films: met een aantal veel gebruikte bewerkingsopties kunnen de volgende stijlen op films worden toegepast: standaard, fade-in/fade-out, vegen, willekeurig en stop-motion. Zo behoort het maken van professioneel ogende generieken, aftitelingen en `in-movie message boards' tot de mogelijkheden. Tekst kan ook rechtstreeks over filmbeelden of foto's heen worden geplaatst door op het tekstpictogram te klikken.

- Sociale integratie: beelden kunnen rechtstreeks naar socialemedia-accounts worden geuepload. Daarnaast kunnen `likes' en opmerkingen rechtstreeks vanuit ViewNX-i worden gevolgd. Het weergavefilter kan zo worden ingesteld dat alleen de bestanden worden weergegeven die naar een bepaalde socialenetwerksite zijn geuepload.

- Geografische reis: met de map module (kaartmodule) kunnen beelden worden weergegeven met locatiegegevens. Voor beelden zonder geotags kan een locatie worden opgegeven. Met behulp van een reeks beelden kan de gevolgde route worden vastgelegd.

- Sidecar-bestanden: hiermee kunnen foto's en films worden gemanipuleerd, aangepast en getagd zonder dat de oorspronkelijke bestanden verloren gaan. De doorgevoerde wijzigingen worden bijgevoegd in een afzonderlijk bestand. Het oorspronkelijke bestand blijft ongewijzigd. Daarnaast is het mogelijk om de doorgevoerde aanpassingen met elkaar te vergelijken, alternatieve versies op te slaan en het originele beeld op elk gewenst moment te herstellen.