Eerste resultaten Limburgse Woontest bekend

In het najaar van 2014 hebben ruim 11.000 huishoudens in Limburg meegedaan aan de Woontest Limburg. De Woontest is de eerste fase van het Leefstijlonderzoek dat de Provincie Limburg door het bureau SmartAgent laat uitvoeren. Met dit Leefstijlonderzoek wil de Provincie de behoeften en wensen van bewoners op het gebied van wonen in beeld brengen. De uitkomsten van dit onderzoek worden gebruikt om vraag en aanbod op de woningmarkt beter op elkaar af te stemmen. De eerste resultaten van de Woontest zijn inmiddels bekend.

050 Leefstijlonderzoek PLAATJE

In de Woontest wordt onderscheid gemaakt tussen vier leefstijlen die worden getypeerd met vier kleuren: rood, blauw, geel en groen. Elke kleur staat voor onderscheidende kenmerken als vrijheid & flexibiliteit (rood), ambitie & controle (blauw), betrokkenheid & harmonie (geel) en geborgenheid & zekerheid (groen). Iedereen heeft wel iets van deze vier leefstijlen in zich. De kleuren duiden de mensen aan op basis van de leefstijl die bij hen het hoogste scoort.

Tevredenheid

In het onderzoek is ook gekeken naar tevredenheid van bewoners. Gedeputeerde Erik Koppe (Volkshuisvesting): "Uit de rapportage van de Woontest blijkt dat bewoners van Limburg over het algemeen zeer tevreden zijn over de woonsituatie. Vergeleken met de landelijke cijfers wordt in Limburg iets meer waarde gehecht aan saamhorigheid en gemeenschapsgevoel. Opvallend is dat men over het algemeen omgang met andere bewoners en de bewonerssamenstelling belangrijker vindt dan de woningen of de voorzieningen. Dat verklaart ook de hoge score in het gele gedeelte".

Bij het onderzoek is ook onderscheid gemaakt tussen verschillende woonmilieus. De woonmilieus dorps, rustige stadswijk en landelijk wonen scoren het hoogst. Woonwijken met veel laagbouw en woonwijken met veel hoogbouw zijn het minst populair. Een van de belangrijkste conclusies is dat het dorp een cruciale bouwsteen in de structuur van de provincie is. Meer dan 80% van de dorpsbewoners woont er naar tevredenheid. Het suburbane gebied staat onder druk door een combinatie van bevolkingskrimp en lagere interesse in dit woonmilieu. Dit maakt kwalitatieve versterking van de stadswijken en dorpen belangrijk. In de komende maanden wordt nog onderzocht waar in relatie tot woonvoorkeuren en leefstijlen sprake is van een match of mismatch tussen vraag en aanbod op de Limburgse woningmarkt. Gemeentes en woningcorporaties kunnen eventueel zogenaamde verdiepingsopdrachten uitvoeren om meer in detail in te gaan op de woonsituatie op wijk- en buurtniveau.