Alcoholslot: CBR licht duizenden mensen verkeerd in over bezwaar

Alcoholslotprogramma: CBR licht duizenden mensen verkeerd in over bezwaarmogelijkheden

Den Haag, 3 maart 2015

Met de uitspraak van de Hoge Raad dat het Alcoholslotprogramma (hierna: ASP) wel degelijk als straf dient te worden gekwalificeerd, komt definitief vast te staan dat het CBR maar liefst 13.000 mensen verkeerd heeft voorgelicht omtrent de mogelijkheden van bezwaar. Dat zeggen advocaten Paul Verweijen en Michiel Glas, die o.a. verantwoordelijk zijn voor deze uitspraak van de Hoge Raad.

Zij zijn daarom nog niet klaar met procederen. Zij hebben in het kader van een samenwerkingsverband ASP bezwaar (www.aspbezwaar.nl) opgericht en zien een juridisch ingang om voor iedereen aan wie het slot is opgelegd, alsnog bezwaar te maken bij het CBR; ook al is de officiele bezwaartermijn in deze zaken verlopen. Zij hopen echter dat het CBR zelf zal besluiten om alle ASP-besluiten te herzien. Zij gaan er vanuit dat er met het CBR overlegd kan worden over een passende schadevergoeding. Als dit niet lukt, zullen zij alsnog de procedures voeren die nodig zijn.

Voor zover bekend is in alle gevallen waarin het ASP is opgelegd een bijlage door het CBR meegestuurd waarin wordt overwogen in welke gevallen bezwaar maken geen zin heeft. Door het CBR is o.a. naar rechtspraak verwezen, waaruit volgens het CBR bleek dat bezwaar maken in de meeste gevallen geen zin had. Volgens het CBR had bezwaar maken evenmin zin op grond van persoonlijke omstandigheden, omdat het ASP geen straf zou zijn maar slechts een maatregel.

De in die bijlage genoemde rechtspraak en argumentatie is inmiddels (definitief) achterhaald door de uitspraak van de Hoge Raad. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat het opleggen van het ASP een straf is en bij het opleggen van een straf moet nu juist wel rekening worden gehouden met de persoonlijke omstandigheden. Met deze bijlage heeft het CBR ongeveer 13.000 mensen onjuist geinformeerd over de mogelijkheid om bezwaar te maken. In veel gevallen heeft oplegging van het ASP onevenredige gevolgen gehad en had deze straf derhalve niet mogen worden opgelegd. Bezwaar maken was in die gevallen wel degelijk zinvol geweest.

Het ASP heeft vanaf moment het begin veel kritiek gekregen. Voor mensen die wel wilden deelnemen zijn de kosten buitengewoon hoog: ongeveer Euro5.000.- Mensen die door de hoge kosten niet deel konden nemen raakten maar liefst raken maar liefst 5 jaar lang hun rijbewijs kwijt. De Hoge Raad vindt dat in beide gevallen er sowieso sprake is van een straf. Dat heeft als gevolg dat na oplegging van het ASP burgers niet ook nog strafrechtelijk mogen worden vervolgd. Bestuursrechtelijk heeft het tot gevolg dat het CBR wel degelijk persoonlijke belangen moet meewegen in het al dan niet opleggen van het ASP.

Verweijen en Glas roepen daarom iedereen op om zich aan te melden op hun website en hebben goede hoop dat de meeste besluiten waarin het ASP is opgelegd, zullen moeten worden teruggedraaid. 'Wij willen dat er gerechtigheid komt voor alle mensen aan wie deze zware straf is opgelegd. Wij zullen daarom vorderen bij het CBR dat de kosten worden vergoed die de mensen hebben moeten maken. Voor de niet-deelnemers zullen wij in ieder geval vorderen dat het rijbewijs zo snel mogelijk wordt teruggeven. Daarnaast vinden wij dat het CBR passende schadevergoedingen moet gaan uitkeren voor de immateriele schade die is geleden.'

Meer informatie is te vinden op www.aspbezwaar.nl.