Groenlinkse jongeren: NAM overtreedt de wet en moet vertrekken uit Groningen

Groenlinkse jongeren: NAM overtreedt de wet en moet vertrekken uit Groningen

DWARS, GroenLinkse jongeren vindt dat de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) haar werkzaamheden moet staken in Groningen. Het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) maakt duidelijk dat de NAM jarenlang haar zorgplicht heeft verwaarloosd en daarmee de Mijnbouwwet overtrad.

Daarom vindt DWARS dat de NAM moet vertrekken uit Groningen. Voorzitter Stefan Bekedam: De harde conclusies van het rapport en de excuses van minister Kamp mogen niet zonder gevolgen blijven. De NAM heeft haar zorgplicht ernstig verwaarloosd. Dat slechte gedrag moet je niet belonen met nieuwe winsten van het Gronings gas.

De GroenLinkse jongeren doen een oproep aan andere bedrijven om met een alternatief winningsplan te komen. Artikel 9 van de Mijnbouwwet stelt dat bij beoordeling van vergunning voor gaswinning maatschappelijke verantwoordelijkheidszin een belangrijk criterium is. Door passieve houding ten opzichte van de veiligheid van omwonenden voldoet de NAM hier niet aan.

Voorzitter Bekedam: "Wij hopen dat zich een nieuw bedrijf meldt dat wel oog heeft voor de veiligheid van de Groningers."