Omdat Ik Vlaming Ben - Het nieuwe boek van Eddy Adriaens


Waarom was er zoveel collaboratie in Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog?

KERKSKEN HAALTERT, België, 20150303 -- Het nieuwe boek van Eddy Adriaens, "Omdat Ik Vlaming Ben" schetst aan de hand van de levensloop van Florine De Pauw geboren in 1921 in het kleine dorpje Kerksken (Haaltert), het gevoel van achterstelling dat in de periode rond het uitbreken van de tweede wereldoorlog leefde bij vele Vlamingen. Zij zagen geen toekomst meer voor Vlaanderen binnen het Unitaire en Franstalige België en droomden van een hereniging met Nederland binnen een Groot Dietsland.

De levensloop van Florine De Pauw leent er zich bij uitstek toe kennis te nemen met wat het was om destijds als Vlaming geboren te worden, hoe dit gegeven de denkbeelden van de mensen vormde, en wat daar de gevolgen konden van zijn. Na de oorlog zouden het vooral zeer jonge mensen zijn, die veroordeeld werden wegens collaboratie met Duitsland.

‘Omdat ik Vlaming ben’ is een sociale aanklacht, weliswaar met humor verzacht. Het is een politiek manifest, geschreven met een gevoel van mededogen en in de wetenschap dat de ‘vijand’ in elk van ons loert. Maar het is vooral het ontroerende verhaal van Florine, die liefde, respect en identiteit zocht tijdens de helse jaren van de tweede wereldoorlog en lang daarna.

Beschikbaarheid:
Het boek is in België uitgegeven bij Peleman Industries, Puurs en kan besteld worden via de lokale boekhandel (isbn code: 978-1-616-271-305), via de meeste webshops (ECI, BOL.COM, Standaard Boekhandel, enz...) of via de webshop van de uitgever: http://www.shopmybooks.com/BE/en/book/eddy-adriaens/omdat-ik-vlaming-ben-0 (23,14 €)

Internationaal is het verkrijgbaar bij onder meer Amazon, Feedaread en Lulu

De eboek versie kan gedownload worden op Lulu, Scribd en Magzter.





Eddy Adriaens