Tentoonstelling Gelders Balkon 26. An Beerman. Verstilde werkelijkheid Kunstenaar An Beerman

Gelders Balkon 26. An Beerman. Verstilde werkelijkheid

Tentoonstelling Gelders Balkon 26. An Beerman. Verstilde werkelijkheid Kunstenaar An Beerman

Wanneer van 03.04 t/m 31.05.2015

An Beerman, Laatste avond, 2011 An Beerman, Zaadjes, 2009 An Beerman, In een donker bos, 2007

An Beerman (Teloek Bajoer, Borneo, Indonesië 1928 – Andelst 2014) liet zich inspireren door het dagelijks leven. In haar werk vormen kinderen, volwassenen, dieren en het landschap het verhalende karakter van haar schilderijen. Beerman schilderde in heldere, overwegend blauwgroene tinten, met als contrast de kleur van haar mensfiguren. Haar werk wordt ook wel getypeerd als poëtisch realisme of poëtisch expressionisme. De scènes lijken uit het leven gegrepen maar in Beermans’ verbeelding krijgen ze iets wonderlijks. Een vrouwfiguur in de regen, een omhelzend paar in het water, een jongleur, of een optocht met gladiolen: dit is het leven dat zich voordoet en waaraan de kunstenares een grote poëtische kracht en schoonheid toekende.

Soms spreekt uit haar kunstwerken een humoristische ondertoon, zoals in het werk In een donker bos (2007), maar vaker nog overheerst een sfeer van verstilling en melancholie. Door de uitdrukking van de gezichten lijkt het alsof Beerman de toeschouwer wil laten meekijken in haar blikveld, op zodanige wijze dat de sfeer invoelbaar wordt.

Na haar studie aan de Rijksakademie in Amsterdam eind jaren veertig van de 20e eeuw, exposeerde An Beerman vanaf de jaren zeventig regelmatig met haar schilderijen. Een selectie van haar omvangrijke oeuvre wordt vanaf 3 april getoond in Museum Arnhem.

Dit is de 26ste presentatie van Gelders Balkon, een podium voor aan Gelderland gerelateerde kunstenaars of kunstinitiatieven.

Museum Arnhem, Utrechtseweg 87, 6812 AA, Arnhem, Nederland / The Netherlands. (+31) (0)26 30 31 411. www.museumarnhem.nl