Nationaal Comité 4 en 5 mei presenteert toekomstvisie aan Staatssecretaris van Rijn

PERSBERICHT

6 maart 2015

Tweede Wereldoorlog basis voor 4 en 5 mei

Nationaal Comité 4 en 5 mei presenteert toekomstvisie aan Staatssecretaris van Rijn (VWS)

De Tweede Wereldoorlog staat centraal bij het herdenken op 4 mei én het vieren van de Bevrijding en vrijheid op 5 mei. Cruciale gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog vormen het fundament voor de Nationale Herdenking en de Nationale Viering. Dat staat in de toekomstvisie Kom vanavond met verhalen die het Nationaal Comité 4 en 5 mei vanmorgen in Den Haag heeft overhandigd aan staatssecretaris van Rijn (VWS). In de toekomstvisie stelt het comité dat op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht worden, en daarnaast Nederlandse slachtoffers van vredesmissies en oorlogssituaties van na de Tweede Wereldoorlog. Naar de mening van het Nationaal Comité moet 5 mei een vrije dag voor iedereen zijn, opdat deze dag nog meer betekenis kan krijgen.

Kom vanavond met verhalen is tot stand gekomen na verkenningsbijeenkomsten, vele gesprekken met betrokken organisaties van oorlogsgetroffenen en na openbare debatten. Dit proces heeft een jaar geduurd. Met de toekomstvisie wil het comité een bijdrage leveren aan het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en het nationale en gezamenlijke karakter van 4 en 5 mei voor de toekomst bestendigen. “Ook hoopt het comité dat de uitgangspunten in de toekomstvisie een houvast zijn voor de organisatoren van de vele andere herdenkingen en vieringen in het land”, aldus Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van het Nationaal Comité. “Met het gezamenlijk herdenken onderstreept de samenleving dat zij deelgenoot is van eenzelfde geschiedenis. Het comité wil dat de herdenking op de Dam als een plek voor iedereen wordt ervaren.”

4 mei

Voorop staat dat op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Het comité vindt het daarbij zinvol en noodzakelijk de bepalende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog te onderscheiden, omdat juist zij kenmerkend zijn voor wat er toen gebeurde. Denk aan Indië. Denk aan de Holocaust. Denk aan de Hongerwinter. Leemhuis: “Geschiedenis kan nooit de optelsom zijn van alleen individuele verhalen, hoe belangrijk ook. Alleen door te benoemen, voorkomen we dat we vergeten.” Daarnaast worden ook de Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies nadien herdacht. Want op 4 mei realiseren wij ons ook dat er een einde is gekomen aan de Tweede Wereldoorlog, mede dankzij de inzet (en het verlies) van grote aantallen geallieerde militairen. “In de Tweede Wereldoorlog ligt een belangrijke motivatie voor Nederland om zich actief in te zetten voor internationale vredesoperaties. Het is om die reden dat ook Nederlandse militairen die zijn omgekomen bij de inzet voor vrede en vrijheid elders in de wereld op 4 mei worden herdacht. Het herdenken van hen sluit daarbij aan”, aldus de voorzitter van het comité.

5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei adviseert om van 5 mei een vrije dag te maken. “Door van 5 mei een vrije dag te maken, kan Bevrijdingsdag uitgroeien tot misschien wel de belangrijkste dag van het jaar”, verklaart Leemhuis. 5 mei staat symbool voor de geschiedenis van onze vrijheid nu. “Ook op 5 mei dient de gedachte van 4 mei Dit nooit weer levend gehouden te worden.” Dat doen we door te beseffen van welke ideologie we bevrijd zijn en ons ervan bewust te zijn dat voor democratie en rechtsstaat, zoals wij die in Nederland kennen, is gestreden. Leemhuis-Stout: “Juist nu er in de samenleving veel spanningen zijn, is dit besef extra van belang. Verhalen vormen hiervoor de sleutel.”

Meerjarenbeleidsplan

De visie is de basis voor het meerjarenbeleidsplan 2016-2020 van het comité dat in het najaar gereed zal zijn. Het Nationaal Comité zal bij het opstellen van dat plan het voortouw nemen om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden en richting te geven aan de zingeving van herdenken en vieren. Uitgangspunt is dat het comité organisaties verbindt, inspireert en vernieuwende activiteiten ten aanzien van herdenken, vieren en herinneren initieert.

De visie is te lezen op www.4en5mei.nl.