Regionaal Risicoprofiel naar gemeenten

Het Dagelijks Bestuur VRHM stelt op 12 maart het concept Regionaal Risicoprofiel (RRP) vast. Daarna kunnen de gemeenteraden aangeven op welke risico's de veiligheidsregio zich de komende jaren moet richten. Deze wensen worden meegenomen in het regionaal beleidsplan. Het regionaal beleidsplan geeft de ambities van de VRHM, voor onder meer risico- en crisisbeheersing, voor de komende periode aan. Leden van de Veiligheidsdirectie bezoeken de raadsvergaderingen van alle gemeenten in de Veiligheidsregio Hollands Midden.

Naast de gemeenteraden ontvangen ook de andere partners van de veiligheidsregio, zoals waterschappen, omgevingsdiensten en omliggende veiligheidsregio's het RRP om hierop te reageren. Als alle gemeenteraden hebben gereageerd, stelt het Algemeen Bestuur het RRP na de zomer vast. Vooruitlopend daarop hebben zij 19 februari al een presentatie gehad over wat de afgelopen jaren gedaan is met het huidige RRP en waar de VRHM nu staat. Het Algemeen Bestuur is ook gevraagd welke risico's zij op dit moment bestuurlijk prioriteit geven. Hierbij kwamen vooral risico's uit het sociale vlak naar voren, zoals maatschappelijke onrust en terreur.

Wat is het Regionaal Risicoprofiel?

Nederland en ook onze regio kan te maken krijgen met veiligheidsrisico's. Ordeverstoringen, overstromingen, treinongevallen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van gas, water en stroom vormen een bedreiging voor de samenleving. Gemeenten, hulpverleningsdiensten, bedrijfsleven en burgers moeten nauw samenwerken om adequaat in te kunnen springen op veiligheidsrisico's. Het regionaal risicoprofiel is bedoeld om inzicht in de aanwezige risico's te krijgen. Welke risico's zijn er, wat is de kans dat deze risico's zich kunnen voordoen en wat zijn de gevolgen als deze risico's zich voordoen. Op basis van dit inzicht kan het veiligheidsbestuur beslissingen nemen om de aanwezige risico's te voorkomen en te beperken en om de crisisbeheersingsorganisatie op specifieke risico's voor te bereiden.

Meer informatie

Wilt u e meer informatie of hebt u vragen over het RRP, dan kunt u deze stellen aan Josine Vos-Smit, telefoon: 088 246 56 31, of via e-mail: josine.vos@brandweer.vrhm.nl.