Reactie op het verzoek om uitstel van het College van Bestuur UvA

Persbericht Rethink UvA

Reactie op het verzoek om uitstel van het College van Bestuur UvA

Amsterdam, 6 maart 2015, 21.00 uur

In reactie op het verzoek om uitstel van het College van Bestuur, heeft ReThink UvA de deadline verplaatst naar maandag 9 maart, 9.00 uur. Dit werd tijdens de derde algemene vergadering van ReThink UvA in het Maagdenhuis besloten. Het CvB had tot 16.00 uur de tijd om te reageren op de eisen van de docenten. Het CvB had in een bericht eerder vandaag aangegeven meer tijd nodig te hebben. Hierin werd echter slechts ingegaan op één van de eisen. Desondanks hebben UvA-medewerkers in de algemene vergadering, als een gebaar van goede wil, besloten het CvB meer tijd te gunnen voor een concreet en weloverwogen voorstel. Het CvB is met nadruk verzocht te reageren op alle zes de eisen.

In de algemene vergadering is tevens besloten om de Raad van Toezicht van de UvA te verzoeken om in samenspraak met ReThink UvA vervolgstappen te overwegen indien het CvB tekortschiet in het beantwoorden van de eisen van ReThink UvA. Wij zullen de Raad van Toezicht verzoeken om in dat geval over te gaan tot het ontslag van het huidige CvB en zich bij ons te voegen in ons streven naar een democratisch, gedecentraliseerd, transparant en participatief bestuursstructuur aan de Universiteit van Amsterdam.

De volgende algemene vergadering van ReThink UvA zal plaatsvinden op maandag 9 maart. Rethink UvA is een platform van UvA-medewerkers die hervormingen eisen in de organisatie van onderwijs en onderzoek. Het doorgeschoten rendementsdenken heeft ertoe geleid dat de kwaliteit van onderwijs en onderzoek niet langer gewaarborgd is. In onze universiteit moeten studenten en medewerkers zeggenschap hebben. Keuzes mogen niet alleen op basis van financieel rendement worden gemaakt, maar in de eerste plaats op basis van wetenschappelijk en maatschappelijk belang.

------------

Zie hieronder de eisen die unaniem zijn aangenomen op de algemene vergadering van ReThink UvA op woensdag 4 maart 2015.

Eisen aan het College van Bestuur van de UvA

De resolutie aangenomen tijdens de bijeenkomst van UvA-medewerkers in het Maagdenhuis

4 maart 2015

Thans worden meer en meer beslissingen aan de UvA genomen door managers die ver verwijderd zijn van de zorgen en behoeftes van studenten en medewerkers en geen verantwoording hoeven af te leggen aan hen voor die beslissingen. Wij delen de opvatting dat de verschillende programma’s, afdelingen, instituten en faculteiten niet in een mal passen en doen een oproep voor democratisering en decentralisatie van het UvA-bestuur, opdat de academische gemeenschap de gelegenheid krijgt zichzelf te besturen op een behoorlijke en verantwoorde wijze.

Terwijl we een omvattende discussie aanvangen over de vraag hoe we dit het beste kunnen bereiken, eisen wij:

1. Een onmiddellijke moratorium op herstructureringsprocessen, onderhandelingen over en verkoop van UvA-gebouwen, en fusies met andere onderwijsinstellingen.

2. Dat het CvB direct toezegt een gedetailleerd voorstel te doen ter bevordering van de democratisering van de UvA en ter herstel van het vertrouwen dat het eigenhandig heeft ondermijnd, en anders aftreedt.

3. Een grondig onderzoek door een onafhankelijke commissie naar het financiële beleid en de huidige stand van de financiën van de UvA.

Dit zijn de voorwaarden, niet de uitkomsten, van een UvA-brede discussie die moet leiden tot de implementatie van de volgende punten:

1. Het verleggen van het zwaartepunt van een kwantitatief, op output-gebaseerd financieringsmodel naar kwalitatieve vormen van evaluatie, zoals peer- en studentreviews.

2. Het bevorderen van een oprechte academische omgeving waarin onderzoek en onderwijs gecombineerd worden, en het afwenden van de huidige tendens richting een tweerangs systeem dat onderzoek beloont ten koste van onderwijs.

3. Het bepalen van een evenredige werkdruk in onderwijs, onderzoek en bestuur, en het creëren van transparante en toegankelijke carrièrepaden voor medewerkers in zowel tijdelijke als vaste dienst.

We roepen het CvB op om onze eisen voor onmiddellijke actie (nr. 1-3) in te willigen en de lange termijn doelen van de universiteit (nr. 4-6) in ondubbelzinnige termen te onderschrijven binnen twee dagen en uiterlijk voor vrijdag 6 maart 2015, 16.00 uur. Indien de eisen niet ingewilligd worden, zal Rethink UvA tot verdere actie overgaan, waaronder, maar niet alleen, walk-outs, teach-ins, symbolische acties, petities, bezetting van UvA-gebouwen en -faciliteiten, performances, bijeenkomsten en stakingen.