Kievitseieren rapen dit jaar niet toegestaan


In januari maakte de Raad van State bekend dat er dit jaar geen kievitseieren geraapt mogen worden. Nazorg mag wel plaatsvinden.

Geen eerste kievitsei

Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State maakte de provincie Fryslan bekend dat de provincie dit jaar geen prijzen uitreikt voor het vinden van het eerste kievitsei. De jaarlijkse traditie om het eerste gevonden kievitsei aan te bieden aan de commissaris van de Koning komt
daarmee dit jaar te vervallen.

Ook de burgemeester en/of wethouders van Ameland zullen dit jaar geen eerste kievitsei (van de gemeente) in ontvangst nemen en geen vindersloon uitreiken.

Nazorg

De provincie Fryslan en de Bond van de Friese Vogelwachten hopen op goede nazorg en stimuleren dit. Zij roepen de nazorgers op hun werk in het veld te blijven doen. Nazorg kan op verschillende manieren plaatsvinden. Bijvoorbeeld door stokken te plaatsen bij nesten als er gemaaid moet worden.
Of door een nestbeschermer over het nest te plaatsen bij beweiding. De boer weet waar de nesten liggen en kan er rekening mee houden. Zo zijn er ook nog meer manieren om jonge kuikens van weidevogels te beschermen.

De nazorgperiode gaat in zodra de eerste landbouwkundige werkzaamheden starten. Dit moment wordt bepaald in overleg met de boer. De nazorg vindt plaats binnen de eigen grensgebieden (wachtgebieden of rayons). Elke nazorger dient in het bezit te zijn van een eigen nazorgpas.

Strafbaar

De provincie Fryslan en de politie Noord-Nederland benadrukken in een bericht aan alle Friese gemeenten dat het dit jaar niet is toegestaan om kievitseieren te rapen, hetgeen tegelijk betekent dat het voorhanden hebben van kievitseieren niet is toegestaan. Daarbij geven zij aan: `Feitelijk is
er bij het rapen van kieviteieren en voorhanden hebben van deze eieren sprake van een strafbaar feit.'