Bezwaar tegen WOZ-waarde


09-03-2015 - Bent u het niet eens met de getaxeerde waarde van uw woning? Dan kunt u bezwaar maken. Tegenwoordig schakelen mensen regelmatig een bureau in dat voor hen op basis van `no cure, no pay' bezwaar maakt. Het is heel eenvoudig om zelf bezwaar te maken en hiermee kosten te besparen.

Proceskosten
De professionele bureaus krijgen een onkostenvergoeding van de gemeente voor de zaken waarbij het bezwaar is toegekend en de WOZ-waarde is gewijzigd. De onkostenvergoeding bestaat uit een vergoeding voor het indienen van een bezwaarschrift EUR 243, een hoorzitting EUR 243 en een taxatierapport
EUR 242.

De belastingbetaler draait op voor de kosten
Een woning waarvan de WOZ-waarde na een bezwarenprocedure in 2015 met EUR 10.000,- wordt aangepast, betekent een verlaging van de aanslag gemeentelijke belastingen met EUR 11,43. Het bureau dat voor u het bezwaar heeft ingediend, krijgt van de gemeente een onkostenvergoeding van EUR 728. Deze
onkostenvergoedingen worden bij de bepaling van het tarief van de onroerende zaakbelastingen (ozb) voor het volgende belastingjaar opgeteld. Dit betekent een hoger belastingtarief voor alle belastingbetalers.

Zelf een bezwaar indienen
U kunt een bezwaarschrift gemakkelijk zelf opstellen. Vermeld daarbij de volgende gegevens:
- Uw persoonlijke gegevens (naam, adres, telefoonnummer tijdens kantooruren);
- De redenen waarom u bezwaar maakt;
- Het aanslag- en beschikkingsnummer (staat op de brief die u van de gemeente heeft gekregen);
- Uw handtekening.

Objectieve beoordeling
Uw bezwaar wordt altijd door een WOZ-gecertificeerde taxateur beoordeeld. De taxateur geeft een goed onderbouwd waardeadvies aan de gemeente op basis van zijn bevindingen. Hij maakt geen taxatierapport.

Contact
Heeft u nog vragen over de WOZ of een van de gemeentelijke belastingen? Stel uw vraag dan aan de gemeente via gemeente@waalre.nl of door te bellen met het Gemeente Contact Centrum via tel. 040-2282500.