Schoolaanslagen: hoe herken je potentiele daders?

Zwolle - 9 maart 2015

Eind januari 2015 hadden er al drie steekpartijen op scholen plaatsgevonden. Vaak geven daders signalen af, maar waar moeten we alert op zijn?

Hoe herken je potentiele daders? Dat bespreken we op dinsdag 17 maart in deze editie van Peper&Zout, het praatprogramma van Windesheim in Dialoog en de Stentor. Voorafgaand aan het gesprek wordt de documentaire Pekka vertoond, over een jongen in Finland die in 2007 een schoolaanslag pleegde.

Drijfveer

Schoolaanslagen, lone wolfs, radicalisering: termen die we steeds vaker tegenkomen, die door elkaar worden gebruikt, maar niet hetzelfde vertegenwoordigen. De Engelse benaming is `school shooting', wat impliceert dat er sprake is van een vuurwapen. Er is echter ook sprake van een aanslag als er een steekwapen wordt gebruikt. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om het wapen, maar om de achterliggende drijfveer van zo'n jongere. Vaak geeft een jongere voor de aanslag al signalen af. Wat zien we over het hoofd? Wie moet wat zien? Waar moeten we alert op zijn en wat hoort gewoon bij de leeftijd?

Tafelgasten

We gaan in gesprek met Birgit Pfeifer, hogeschooldocent en onderzoeker naar schoolaanslagen; Alexander Oey, regisseur van de documentaire Pekka; Ine Spee, crisisadviseur Instituut voor Psychotrauma; en Barry Beijl, docent Integrale Beroepsvaardigheidstraining bij politie IJsselland.

Documentaire Pekka

Pekka is schijnbaar een jongen als alle anderen. Maar op 7 november 2007 schoot de achttienjarige Pekka acht mensen dood op zijn middelbare school. Niemand had dat verwacht. Alexander Oey reconstrueerde uit gesprekken met klasgenoten, leraren en de ouders van Pekka een beklemmend beeld van de gebeurtenissen voorafgaand aan de schietpartij.

Locatie, tijd en aanmelden

Peper&Zout bestaat deze keer uit film (17.45 uur), eten (19.00 uur) en gesprek (20.00 uur) in Regardz Nieuwe Buitensocieteit, Stationsplein 1 in Zwolle. Het programma is gratis met uitzondering van het eten; dat is op eigen kosten tegen gereduceerd tarief. Aanmelden is zeer gewenst en kan op windesheimindialoog.nl.