UvA-studenten Psychologie vertalen statistiekclips voor medestudenten

UvA-studenten Psychologie vertalen statistiekclips voor medestudenten

9 maart 2015

Psychologie-studenten van de UvA vertalen de Engelstalige statistiekclips van de Khan Academy in het Nederlands, zodat de clips toegankelijker worden voor Nederlandse studenten. Zij doen dat in het kader van de Open Education Week van 9 tot en met 13 maart.

De website van de Khan Academy, een non-profitorganisatie die een innovatief leerplatform vrij ter beschikking stelt, bevat tal van webclips en instructievideo's op uiteenlopende wetenschapsgebieden, van wiskunde tot economie en van geesteswetenschappen tot computer science.

Ondersteuning van het reken- en wiskundeonderwijs

De UvA-studenten, allen lid van de studentenfractie Psychologische Methodenleer van de UvA, geven gehoor aan de oproep van Heino Logtenberg, programmamanager ICT in het Onderwijs bij Saxxion. Hij riep studenten en docenten op om webclips op het gebied van wiskunde te vertalen, om deze toegankelijker te maken voor Nederlandse studenten en zodoende het reken- en wiskundeonderwijs in Nederland te ondersteunen.

Verlaagt de drempel

Het vertalen van de clips verlaagt de drempel om ze te bekijken en lost eventuele onduidelijkheden op. Uiteraard beheersen Nederlandse studenten het Engels prima, maar vakjargon kan erg lastig zijn. Een goede vertaling kan eventuele onduidelijkheden verhelderen. De studentenfractie, die bestaat uit Don van den Bergh, Simone Plak, Rogier Hetem, Tara Cohen en Susanne de Mooij, zegt hierover: `Wij organiseren deze vertaalmiddag, omdat wij mee willen helpen het doel van de Open Education Week te behalen en onderwijs toegankelijk te maken voor iedereen.'

Vertaalmiddag op 11 maart

De studenten maken een selectie uit de beschikbare clips en gaan daar op dinsdag 11 maart tijdens een speciale vertaalmiddag mee aan de slag. Zij voorzien op die dag diverse filmpjes van Nederlandse ondertiteling. Deze zijn vervolgens te bekijken via YouTube, waarbij de kijker ervoor kan kiezen om de vertaling aan te zetten.

Meer informatie over de Khan Academy

Meer informatie over de Open Education Week van 9 tot en met 13 maart 2015

Gepubliceerd door Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen