Nieuwe toekenningsrichtlijnen Draaginsigne Gewonden

Nieuwsbericht | 09-03-2015 | 10:46

De richtlijnen voor het toekennen van het Draaginsigne Gewonden (DIG) zijn sinds eind februari gewijzigd. De belangrijkste aanpassing is een uitgebreide omschrijving van de term gevechtshandeling. Een vorm van gevechtscontact of excessieve geweldsuitoefening tegen de militair is namelijk een belangrijke voorwaarde voor de mogelijke toekenning van een DIG. Het gaat niet om een wijziging van de criteria, maar van de richtlijnen om het voldoen aan de criteria te toetsen.

Draaginsigne Gewonden

"Hiermee maken we duidelijk aan de mogelijke aanvragers van het DIG (en hun eventuele commandanten) wat de beslissingsgronden zijn voor een toekenning", zegt voorzitter Centrale Adviescommissie Draaginsigne Gewonden (CADIG) generaal-majoor buiten dienst Ton Tieland. Vaak ziet hij aanvragen van (ex-)militairen die met verwondingen of een post-traumatisch stress-syndroom (PTSS) terugkomen van een missie. Door de verwonding menen zij recht te hebben op het draaginsigne.

Dat is volgens Tieland niet altijd het geval. "De verwonding of PTSS kan erkend worden en ook leiden tot een Militair Invaliditeitspensioen. Maar als de PTSS bijvoorbeeld is veroorzaakt door het zien van schokkende beelden, niet als direct gevolg van een gevechtshandeling tegen de gewonde militair, heeft diegene geen recht op het DIG. Iedere afwijzing is vervelend, zeker voor de aanvrager, maar we moeten consequent zijn."

Veteranenloket

De oprichting van het veteranenloket in juni 2014 zorgde ook voor een toevoeging in de richtlijnen. Het loket speelt een centrale rol bij de DIG-aanvraag van voormalige militairen. "Een zorgcooerdinator binnen het loket kan de veteraan helpen met het invullen van de aanvraag en ook duidelijk maken of die voldoet aan de hoofdcriteria van de richtlijnen. Zo voorkomen we eventuele teleurstellingen", zegt Tieland.

Een derde belangrijke toevoeging is de term 'binnenlandse militaire en/of politionele operaties'. In de oude richtlijnen waren 'oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties' omschreven voor de eventuele toekenning van het draaginsigne. Tieland: "Nu zijn binnenlandse operaties in het kader van de bescherming van de rechtsorde tegen bedreigingen zoals gijzelingen en kapingen beter verwoord." Ook bij dergelijke militaire en/of politionele operaties kan er sprake zijn van gevechtshandelingen.

De volledige richtlijnen voor de toekenning van een Draaginsigne Gewonden zijn hieronder te downloaden.