Linde naar Anuga FoodTec met nieuwste cryogene vriestechnieken en MAP technologie

Toepassingen van foodgrade gassen voor cryogene vriestechnieken en gasverpakken met lekdetectie. Dat zijn de speerpunten van The Linde Group op stand A054 in hal 10.1 van de Anuga in Keulen. Bij het invriezen gaat het om optimaal portioneren en effectief terugbrengen van kiemen in bijvoorbeeld kipproducten. Linde wil zich profileren als full service dienstverlener met gastoepassingen en de daarbij benodigde equipment uit eigen research.

Primeur: nieuwe pelletvriezer

De Anuga Foodtec zal het podium zijn voor introductie van de CRYOLINE(R) PE800: een nieuwe loot aan het assortiment modulaire, cryogene CRYOLINE vriezers met stikstof of kooldioxide. Voorheen waren meer procesgangen nodig voor bijvoorbeeld sauzen of groenten, maar Linde stelt dat met deze noviteit prima resultaten te boeken zijn met deze compacte machine. Ook de CRYOLINE CW staat op de stand. Deze tunnelvriezer staat niet alleen borg voor een hoge efficiency; dankzij de ingebouwde CRYOWAVE vibratietechniek krijgt de transportband in de machine een soort golfbeweging. De derde machine in de stand is een spiraalvriezer, de CRYOLINE(R) XF. Die is zo compact dat hij op de werkvloer een duidelijk kleinere ruimte inneemt. Het ontwerp is zodanig, dat reiniging van de machine eenvoudig is, wat de voedselveiligheid natuurlijk ten goede komt.

90% minder kiemvorming

Een verdere innovatie in de Linde-stand is de techniek van `Rapid Surface Chilling', dat gepresenteerd wordt als de remedie tegen Campylobacter-bacterien, veroorzaker van darmklachten. Uit onderzoek is gebleken, dat een groot deel van kip- en gevogelteproducten met deze bacterie besmet is. Bij Rapid Surface Chilling worden deze producten door een vriestunnel gevoerd, waarbij ze besproeid worden met vloeibare stikstof van -196DEGC. Daardoor wordt de kiembelasting op de huid van het vlees met maar liefst 90% teruggebracht. Zonder enig gevolg voor de smaak, textuur of kleur van het vlees. Het proces minimaliseert zo de overdracht van bacterien op andere levensmiddelen.

Dompelvriezer wint zilver

Tijdens de eerste beursdag van de Anuga, op 24 maart, zal Linde door het Branchenverband DLG e.V. worden onderscheiden met een zilveren medaille voor de `International FoodTec Award 2015'. Deze 2e prijs wordt toegekend aan Linde's dompelvriezer CRYOLINE SI, vanwege het zeer vlakke dompelbad met vloeibare stikstof, dat samen met de bevriezing naadloos is geintegreerd in een behuizing. Zo wordt de vrieskracht optimaal benut, zonder stikstofverlies.

MAPAX LD in `Robotic Pack Line' Anuga

In hal 7 van de Anuga ziet de bezoeker een volautomatische verpakkingslijn in werking. De MAPAX(R) LD van Linde is in deze lijn geintegreerd. Bij deze lekdetectiemachine wordt aan het gas dat voor de beschermende atmosfeer wordt gebruikt een beetje waterstof toegevoegd. Hiermee kunnen de kleinste lekkages in een binnen een fractie van een seconde in-line worden gedetecteerd. Waarbij de verpakking of het product erin op geen enkele wijze wordt beschadigd.