Nationaal Park ‘informatiezuil Deurzerdiep’ geplaatst

Persbericht

Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa

Nationaal Park ‘informatiezuil Deurzerdiep’ geplaatst

Maandagochtend 9 maart is de 13e Nationaal Park informatiezuil geplaatst bij NP Toegangspoort Deurzerdiep. De informatiezuilen zijn onderdeel van het ‘Levend bezoekersnetwerk’, het informatienetwerk van Nationaal Park Drentsche Aa. De zuil verschaft gebiedsbezoekers informatie over het gebied en recreatiemogelijkheden in de nabijheid van de Toegangspoort. Vooral wandelen en fietsen scoren hoog onder de bezoekers van het gebied. De goede, duurzame recreatieve mogelijkheden en het goede informatie-/voorlichtingsnetwerk zorgden er enkele jaren geleden voor dat het Drentsche Aa gebied tot vijf sterren landschap werd uitgeroepen.

Uniek ‘Levend bezoekersnetwerk Drentsche Aa’

Het Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa vindt goede voorlichting en educatie uitermate belangrijk. Het Drentsche Aa gebied leent zich niet voor één bezoekerscentrum. In plaats daarvan is gekozen voor een uniek netwerk van informatiepunten, het zogenaamde ‘Levend bezoekersnetwerk’. Dit netwerk van informatiepunten, vormt samen het bezoekerscentrum van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

Opbouw en gelaagdheid van de informatiepunten binnen het Levend bezoekersnetwerk

Het systeem van informatiepunten is opgebouwd uit twee delen, een ‘vast’ en een ‘flexibel’ deel. Het vaste, locatiegebonden netwerk wordt onderverdeeld in Toegangspoorten, Knooppunten en Informatiepunten bij Drentsche Aa Gastheren & Gastvrouwen. Het flexibele netwerk is niet locatiegebonden en bestaat uit excursies onder leiding van Drentsche Aa gidsen.

Toegangspoorten

Toegangspoorten zijn ruime aantrekkelijk uitziende parkeerplaatsen met een uitgebreid voorzieningenpakket. Het zijn vooral de uitvalbasissen / transferia voor de ‘nieuwe’ gebiedsbezoekers die het gebied niet kennen. Ze zijn aantrekkelijk ingericht met (speel)voorzieningen zodat ook herhalingsbezoek wordt gestimuleerd. We richten ons op de actieve gebiedsbezoekers, fietsers en wandelaars en gezinnen. De toegangspoorten zijn voorzien van informatiezuilen en sluiten aan op de routenetwerken. Vanaf de toegangswegen (A28, N33, N34 en Assen-Oost) worden automobilisten door middel van bewegwijzering naar de toegangspoorten geleid.

Knooppunten

Knooppunten zijn kleinere parkeerplaatsen op strategische plaatsen in het gebied. Een voorbeeld is de parkeerplaats aan de Molensteeg in Oudemolen. Ze beschikken over een kleiner voorzieningenpakket dan de toegangspoorten. De knooppunten faciliteren vooral het bestaande gebruik. Knooppunten worden gebruikt als startpunt van wandel- en fietstochten en sluiten goed aan op het routenetwerk. Ook deze locaties zijn voorzien van een informatiezuil.

Informatiepunten

Het Nationaal Park beschikt over een informatienetwerk van zo’n 80 locaties met Drentsche Aa Gastheren & Gastvrouwen. Deze gecertificeerde gebiedsondernemers hebben hiervoor een cursus ‘Gastheerschap Drentsche Aa’ gevolgd. U vindt ze verspreid over het Drentsche Aa gebied herkenbaar aan het gastheerschap gevelbordje en Nationaal Park vlag. Bij deze informatiepunten kunt u terecht voor gebiedsinformatie. Een aanrader voor iedere bezoeker is de jaarlijkse Op-Stap-krant (met activiteitenagenda en gebiedskaart), die vanaf Pasen bij de Drentsche Aa Gastheren & Gastvrouwen verkrijgbaar is.

Drentsche Aa gidsen

Het flexibele netwerk bestaat uit niet locatiegebonden ‘informatiepunten‘. Dit is bijvoorbeeld het netwerk aan Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa gidsen. De Drentsche Aa gidsen verzorgen wekelijks excursies door het gehele gebied. Alle gidsen hebben een speciale Drentsche Aa gidsencursus gevolgd.

Hoge waardering voor het Drentsche Aa-gebied Jaarlijks bezoeken vele honderdduizenden bezoekers het Drentsche Aa gebied. Samen goed voor zo’n 1100 banen binnen de recreatieve sector. Uit het NP Drentsche Aa recreatieonderzoek bleek dat voor deze bezoekers wandelen en fietsen veruit de belangrijkste vormen van activiteit zijn. Vooral wat kortere wandelingen van een uur of minder worden veel ondernomen. Er is weinig onderscheid tussen de seizoenen als het gaat om de animo voor een bezoek.

Uit het NP recreatieonderzoek is ook gebleken dat de ruime meerderheid van de bezoekers zich beseft dat ze zich in het Drentsche Aa gebied bevinden. Het bezoek voldoet voor vele bezoekers aan verwachting die ze er vooraf van hadden. Voor meer dan een kwart van de bezoekers geldt zelfs dat het bezoek de verwachtingen overtreft! De rust, de stilte, het natuurschoon en de ongereptheid zijn de elementen in het gebied die men als meest indrukwekkend en ook het meest uniek ervaart. De hoge waardering komt ook tot uiting in een hoog rapportcijfer (8,3) dat wordt gegeven voor een bezoek aan het Drentsche Aa gebied. Vooral de fiets- en wandelmogelijkheden worden zeer hoog gewaardeerd. De waardering voor de verschillende verblijfsaccommodaties in het NL Drentsche Aa scoorde met een 8,2 ook hoog.