Nederland met Amerika voorop in bestrijding ruimteraketten

Nieuwsbericht | 09-03-2015 | 16:42

Nederland en de Verenigde Staten gaan gezamenlijk een ballistische raket vernietigen buiten de dampkring. Amerika stelt een miljoenen kostende SM-3-raket beschikbaar, die wordt afgevuurd op basis van Nederlandse radargegevens. Dit gebeurt dan voor het eerst bij het Europese continent. Afgelopen week werd dit bekend tijdens het internationale Maritime Theatre Missile Defense Forum in Parijs.

De voorbereidingen voor de At Sea Demonstration in het najaar zijn in volle gang. Aan deze oefening doet een maritiem eskader mee met fregatten en destroyers uit Canada, Engeland, Frankrijk, Italie, Nederland, Noorwegen, Spanje en de Verenigde Staten. Een unieke rol is weggelegd voor Zr. Ms. De Zeven Provincien.

Aanstormende dreiging

Het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) detecteert en volgt de aanstormende dreiging buiten de dampkring. Nederland is naast Amerika het enige NAVO-land dat dit kan. Deze capaciteit bewees de Nederlandse SMART-L al in 2006, maar inmiddels `kijkt' de radar al weer verder. Ook nieuw is het feit dat de informatie deze keer daadwerkelijk wordt doorgegeven aan de schepen in het eskader en de Amerikaanse destroyer in het bijzonder. Deze vuurt op basis van de Nederlandse waarneming haar SM-3-raket (standard missile) af.

Staan, lopen en rennen

Luitenant-ter-zee 1 ingenieur Fred Douglas houdt zich voor Nederland bezig met ballistic missile defense: "In 2006 lieten we zien te kunnen staan. Dit jaar willen we bewijzen te kunnen lopen en 2019 moeten we voor de NAVO kunnen rennen." Onder dit laatste wordt verstaan dat het LCF een projectiel met een snelheid van 20.000 kilometer per uur buiten de dampkring kan detecteren en volgen. Deze cooerdinaten worden doorgegeven en tegelijkertijd kan het LCF zichzelf en bevriende schepen beschermen tegen andere dreigingen in het nabije luchtruim. Dit door deze ook te detecteren en uit te schakelen met zijn eigen SM-2-raketten en Evolved Sea Sparrow Missiles.

Verantwoordelijkheid nemen

Douglas: "De combinatie van waarnemen in de ruimte en tegelijkertijd andere raketten uitschakelen is uniek. Nederland is vooralsnog het enige Europerse land dat op deze manier kan opereren." Met de ontwikkeling van deze capaciteit neemt Nederland zijn verantwoordelijkheid voor de verdediging van Europese bondgenoten. Ook wordt tegemoet gekomen aan de Amerikaanse wens dat Europa een grotere rol speelt bij de bescherming van het eigen grondgebied. Voorlopig is Amerika nog het enige NAVO-land dat de SM-3-raket heeft. Douglas: "Wel is het relatief eenvoudig voor de marine om nu ook in het ballistische interceptieprogramma te stappen."