Smartphone leest ingrediënten van voeding


UTRECHT, 20150309 -- Een Israëlische startup genaamd Unispectral komt met een zeer innovatieve toepassing voor de camerafunctie van de smartphone. Deze toepassing kan de chemische samenstelling van bijvoorbeeld een glas drinken tonen, zoals een glas whisky. Denk hierbij aan het percentage water, alcohol, maar ook alle andere stoffen. Simonly.org bespreekt de toekomst van de intelligente toepassing en waarom het geen toeval is dat deze afkomstig is uit Israël.

Hoe werkt het?
De toepassing van Unispectral omvat een optische lens en krachtige software die samen leiden tot zogenoemde hyperspectral imaging capabilities. Wat houdt dit in? Je smartphone kan de chemische samenstelling van elk object dan lezen en meedelen.

Wat kun je er mee?
Simonly.org verwacht dat er onder meer medische, agrarische, voedingsgerelateerde en industriële toepassingen zullen komen. Hierbij wordt gedacht aan analyse van lichaamsvocht, maar ook van voeding, wat voor mensen met allergieën of diëten een uitkomst kan zijn. Unispectral zal uiteindelijk een optisch lensje leveren en krachtige software om tot deze bizarre prestaties te komen. Andere voordelen van dit systeem zijn onder meer een veel hogere kwaliteit foto’s. Denk hierbij aan een hoger dynamisch bereik, een hogere resolutie en betere prestaties bij weinig licht. Simonly.org verwacht dat als Unispectral de verwachtingen waar kan maken er eveneens interesse vanuit cameraproducenten zal komen.

Israël, producent van innovatie
Het is geen toeval dat deze innovatie uit Israël komt. Het percentage van het BBP dat aan onderzoek en ontwikkeling besteed wordt is met 3,93% het een na hoogste ter wereld. Nederland staat met 1.6% op de 22e plaats. Deze cijfers komen uit het Technology and Industry onderzoek van OECD Science uit 2014. Naast flinke investeringen in ontwikkeling en onderzoek is het in Israël door het zogeheten Young Companies programma aantrekkelijk om een bedrijf op te zetten. Dit houdt overheidinvesteringen in jonge bedrijven in. Op gebied van innovaties in camera’s is Israël ook geen vreemde: in 2009 bracht het Israëlische bedrijf Medigus de kleinste videocamera ter wereld uit met een diameter van 0,99 millimeter voor medische toepassingen.

Al met al is het dus logisch te verklaren waarom Israël met zoveel innovatieve toepassingen komt, waarvan Unispectral een nieuwe en zeer veelbelovende is. Het project staat nog in de kinderschoenen en zal nog wat tijd en geld nodig hebben, maar de wereld zal vol spanning uitkijken naar deze onvoorstelbare innovatie.