Publieksdag rondom inhijsen Wilhelminabrug bij Koninginnensluis

06-03-2015 | Rijkswaterstaat Midden-Nederland | persbericht

Op zaterdag 14 maart 2015 wordt de Wilhelminabrug bij de Koninginnensluis in Vreeswijk - Nieuwegein na een grondige renovatie weer op haar oude plek gehesen. Jitka IJsselstijn, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat: `Het inhijsen van een brug is een mooi gezicht en daarom kunnen belangstellenden tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje komen nemen.'

Werkzaamheden Wilhelminabrug en verkeersafsluiting

Op vrijdag 13 maart start aannemer Ooms Construction om 18.00 uur met het voorbereidende werk aan de Wilhelminabrug (lage brug) en het weghalen van de tijdelijke brug. Op zaterdag 14 maart verwacht de aannemer tussen 10.00 en 16.00 het brugdek en de balanskist van de brug terug te plaatsen. Jeannet Koomans, omgevingsmanager bij Ooms Construction: `Deze momenten zijn voor veel mensen het meest interessant om naar te kijken.' Tussen vrijdag 13 maart 18.00 uur en zondagavond 15 maart 22.00 uur is er verkeershinder. Dan rijden de bussen van Qbuzz ook niet hun normale diensten, maar rijden er pendelbussen. Tijdens de werkzaamheden kunnen omwonenden in de nachten enige geluidhinder ondervinden. De Emmabrug (hoge brug) is ingepakt voor renovatie, maar is tijdens de werkzaamheden in het weekend aan de Wilhelminabrug open voor verkeer en hulpdiensten.

Rondleiding via inschrijving Facebookpagina

Medewerkers van Rijkswaterstaat en aannemer Ooms Construction geven op zaterdag 14 maart vanaf een uitzichtpunt vanaf de Handelskade uitleg bij het terugplaatsen van de brug. Om 11.30 uur en 12.30 uur start daarnaast een rondleiding onder begeleiding over het sluiscomplex. Zo ziet u ook andere renovatiewerkzaamheden van dichtbij. Deze duren ongeveer een half uur. Om veiligheidsredenen is er beperkt plaats. Belangstellenden kunnen zich vooraf inschrijven via de (openbare) Facebookpagina van de Koninginnensluis of via het sturen van een e-mail. De rondleidingen zijn niet toegankelijk voor mindervaliden, buggy's en kinderen onder de 7 jaar. Kinderen van 7 jaar t/m 14 jaar kunnen alleen deelnemen onder begeleiding van een volwassene. Voorafgaand aan iedere rondleiding krijgen mensen een veiligheidsinstructie.

Koninginnensluis

De Koninginnensluis is een Rijksmonument, dat gebouwd is tussen 1882 en 1886 en onderdeel uitmaakt van het Merwedekanaal. In 1892 werd het officieel geopend. Door de enorme groei van het scheepvaartverkeer en de grootte van de schepen zijn de sluis en de bruggen toe aan een grondige renovatie. Ooms Construction heeft hiervoor opdracht gekregen van Rijkswaterstaat.

Meer informatie

Meer weten over de ontwikkelingen van de Koninginnensluis en de bruggen? Kijk dan op onze Facebookpagina of de projectpagina Merwedekanaal: renovatie Koninginnensluis.