Overzicht `24 uur voor de Heer' in Aartsbisdom Utrecht

Overzicht `24 uur voor de Heer' in Aartsbisdom Utrecht

12-3-2015

Dit jaar wordt in de Veertigdagentijd opnieuw wereldwijd het initiatief `24 uur voor de Heer' gehouden. Paus Franciscus heeft vrijdag 13 en zaterdag 14 maart gekozen voor dit etmaal van bezinning. Het thema is `God, rijk aan erbarming' (Ef 2,4). De pastorale teams in het Aartsbisdom Utrecht is verzocht om - waar mogelijk - gehoor te geven aan de oproep van de paus. Hieronder een (voorlopig) overzicht van parochies in het aratsbisdom die dit jaar werk maken van dit initiatief.

Beschrijving

De Pauselijke Raad voor de Nieuwe Evangelisatie benadrukt dat het op deze dagen belangrijk is om kerkgebouwen zoveel mogelijk open te stellen. Gelovigen moeten daarbij de kans krijgen het sacrament van boete en verzoening te ontvangen en er moet gelegenheid zijn tot Eucharistische aanbidding.

Parochie Licht van Christus

De parochie Licht van Christus (Vleuten De Meern) organiseert opnieuw een `Festival van vergeving'. De priester is de hele dag (9.00 tot 20.00 uur) in albe en stola beschikbaar om de biecht te horen. Intussen heerst in de kerk een meditatieve sfeer door zusters uit Vleuten die de getijden bidden en parochianen die voorgaan in het Rozenkransgebed. Er is op bepaalde uren Stille aanbidding. Er klinkt muziek uit Taize, ook wordt de Kruisweg gebeden. De nadruk ligt op de vreugde van de vergeving die God ons van harte gunt. Programma Festival van vergeving `Op weg naar Pasen...': Op 13 maart van 19.00 tot 20.30 uur en op 14 maart van 9.00 tot 20.00 uur Mariakerk De Meern, Pastoor Boelenslaan 11

Stadsparochies Utrecht

Ook de parochies van de oude stad Utrecht: de Salvator, de Gerardus Majella, de Martinus en de Ludgerus geven gehoor aan de oproep van paus Franciscus. Zij doen dat eveneens onder de titel `Festival van Vergeving' De vier stadsparochies concentreren hun inzet op deze dag van Bezinnen, Bidden en Biechten in de St. Augustinuskerk aan Oudegracht 69. Van 10.00 tot 17.00 uur is de kerk geopend. De hele dag is er uitstelling van het Allerheiligst Sacrament als ook gelegenheid om te biechten en Gods vergeving te ontvangen. Om 12.00 uur wordt de Eucharistie gevierd. In de middag (om 14.00 en 15.30 uur) zijn er in het aangrenzende parochiehuis momenten van bezinning op de betekenis van Christus en het christelijk geloof anno 2015. In de kerk zelf zullen stilte, zang, muziek en gebed (rozenkrans, kruisweg, getijden) elkaar afwisselen.

H. Geest parochie / Goede Herder Parochie / Parochie HH. Jacobus en Johannes

Het pastoraal team van de Heilige Geest parochie, de Goede Herder parochie en de parochie HH. Jacobus en Johannes heeft eveneens een programma georganiseerd. In de drie parochies zal in dit etmaal op verschillende wijzen uiting worden gegeven aan de oproep van paus Franciscus.

Heilige Geest parochie: In Delden wordt voor de Heilige Geest parochie op vrijdagavond van 18.00 tot 21.00 uur het Allerheiligste uitgesteld in de H. Blasiuskerk (Langestraat 78) en kunnen mensen binnenlopen voor een persoonlijk gebed.

HH. Jacobus en Johannesparochie: de St. Stephanuskerk aan de Grotestraat in Borne biedt op vrijdagavond 13 maart mensen gelegenheid voor ontmoeting met God en elkaar. De avond staat vooral in het teken van het gebed voor vrede in de wereld. Daarnaast kunnen houdbare producten ingeleverd worden voor de voedselbank. De kerk is open van 18.00 uur tot 21.30 uur. In de Stefans-Hof (naast de kerk) is er gelegenheid om samen koffie en thee te drinken. Voor de kinderen is er limonade. Programma:

18.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. zangkoor

Uitstelling Allerheiligste met aanbidding in diverse vormen

Vanaf 19.30 uur: Gelegenheid om in de kerk kaarsjes aan te steken waarbij muziek, gebeden, gedichten en bezinnende teksten zullen klinken

Gelegenheid voor het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening

21.15 uur: Afsluiting met een korte viering en zegen.

Goede Herder Parochie: Hier vindt op 14 maart de afsluiting plaats in de St. Lambertusbasiliek (Enschedesestraat 1 Hengelo). Na de Eucharistieviering van 12.00 uur is er gelegenheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen en zal er ook uitstelling zijn tot 16.30 uur.

Meer informatie: secretariaat van de parochie, tel.: 074 2661310

St. Paulusparochie

De kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming aan het Mariaplein in Beltrum is op vrijdag 13 maart van 19.00 tot 23.00 uur geopend voor stil gebed. Bovendien is die dag de H. Calixtusbasiliek aan de Kerkwal in Groenlo open van 8.30 tot 21.00 uur.

Er zijn verschillende vieringen:

9.00 uur: H. Mis

12.00 uur: Middaggebed en Rozenhoedje

15.00 uur: bidden van de Kruisweg

18.00 uur: bidden en zingen van de vespers (avondgebed)

20.45 uur: bidden van de completen (dagsluiting)

Tussen de gebedsvieringen is er gelegenheid tot stil gebed bij het uitgestelde Allerheiligst Sacrament en gelegenheid om te biechten.