Provincie Limburg heeft verkeersveiligheid hoog in het vaandel

De Provincie Limburg besteedt veel aandacht aan verkeersveiligheid. Vooral de kwetsbare doelgroepen, zoals scholieren, voetgangers en fietsers krijgen speciale aandacht. Een van de manieren om dit te doen is het plaatsen van informatiesystemen boven of naast provinciale wegen. Deze zijn te vinden op verkeersonveilige locaties maar ook op die locaties waar de doelgroepen een provinciale weg oversteken. Gedeputeerde Erik Koppe: 'In de meeste gevallen is het doel gedragsbeinvloeding. Belangrijk is dat er informatie wordt gegeven zodat de weggebruiker meer rekening houdt met andere weggebruikers, door zijn de snelheid daarop aan te passen.'

Analoge en digitale informatiesystemen

Om die bewustwording te bereiken worden daarvoor analoge en digitale informatiesystemen geplaatst.

De analoge systemen zijn grote opvallende fluorescerende informatieborden. Die borden informeren de gemotoriseerde weggebruikers met speciale teksten en pictogrammen. De gereden snelheid bepaalt namelijk de lengte van de remweg. Nadert men een zijweg die deel uitmaakt van een school-thuis route, moet men rekening ermee houden dat kinderen op het laatste moment toch niet stoppen en achter hun medescholieren blijven aanrijden en daarbij geen aandacht schenken aan het naderende verkeer. Door zelf snelheid te verminderen kan men beter anticiperen op een eventueel onveilige situatie. Deze informatieborden staan bijvoorbeeld op de provinciale wegen N276 en N277.

digitaal waarschuwingsbord

Naast analoge informatie kunnen ook digitale informatiesystemen geplaatst worden op locaties waar veel scholieren of recreanten oversteken. Deze systemen knipperen als zij die weggebruikers detecteren en tonen tegelijkertijd een waarschuwingsbord. Hierdoor wordt de naderende automobilist gewaarschuwd dat andere weggebruikers de rijbaan oversteken, zodat hij hier ook zijn snelheid kan aanpassen (N278 en N274). Ook kunnen digitale systemen geplaatst worden in als gevaarlijk bekend staande S- bochten. De weggebruiker wordt dan geinformeerd over het veranderende wegverloop en daarop zijn snelheid kan aanpassen. Dit kunnen knipperende leds zijn die het wegverloop weergeven (N570) of afwisselend adviessnelheid en waarschuwingsbord nadering S-bocht tonen (N562).

Multifunctioneel digitaal systeem

Nabij een flauwe bocht op de N271 te Afferden, staat een multifunctioneel digitaal systeem. Dit systeem waarschuwt automobilisten voor overstekende scholieren en op het moment dat er geen scholieren oversteken toont het de daadwerkelijk gereden snelheid. De noodzaak van aanwezigheid van al deze systemen wordt regelmatig gemonitord. Oudere systemen worden vervangen door nieuwe innovatieve systemen. Bij klachten kunnen verplaatsbare systemen, op zonne-energie, binnen afzienbare tijd ingezet worden. Zo kunnen gereden snelheden geregistreerd worden en indien noodzakelijk kunnen aan de hand van die gegevens handhavingstrajecten in samenwerking met de politie uitgevoerd worden.