TK Verzoek PVV brief inzake uitspraken Griekse regering over het openstellen van de grenzen

In de Regeling van werkzaamheden van 10 maart jl. heeft lid Wilders (PVV) verzocht om een brief inzake uitspraken van de Griekse regering over het openstellen van de grenzen. Ik kan u hierover het volgende mededelen. Zoals ook aangegeven in de beantwoording van de vragen van de leden van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie over de geannoteerde agenda van de bijeenkomst van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken op 12-13 maart 2015, zijn de door de Griekse regering gedane uitspraken over het openstellen van de grenzen onacceptabel. Griekenland is verplicht de nakoming van het EU-recht te verzekeren. Het kabinet heeft de Griekse autoriteiten erop aangesproken dat gemaakte afspraken tussen EU landen gehandhaafd moeten worden.

Mocht Griekenland langdurig verzuimen afdoende toezicht te houden op zijn deel van de buitengrens, en deze situatie vormt een bedreiging voor het gehele functioneren van de Schengenzone, dan kan de Raad een aanbeveling doen, op initiatief van de Commissie, aan één of meerdere lidstaten om de binnengrenscontroles van personen weer in te voeren. Daarmee wordt het recht van Griekenland in het kader van het vrij verkeer van personen binnen het Schengenacquis beperkt. De facto wordt de betreffende Schengen-lidstaat dan tijdelijk uitgesloten van het Schengengebied. Deze maatregel kan pas worden genomen als extra maatregelen onvoldoende blijken te zijn. Het gaat dan om extra hulp in Europees verband, zoals (extra) inzet van Frontex (met toestemming van de lidstaat) en financiële middelen uit het buitengrenzenfonds. Bijdrage van het agentschap Frontex aan de desbetreffende lidstaat kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van inzet van grenswachters. De situatie is echter niet zodanig dat dergelijke grenscontroles moeten worden ingevoerd.

Wat betreft het risico dat zich onder de stroom vluchtelingen ook terroristen zouden bevinden het volgende. Nederland en de EU zijn alert op signalen voor mogelijk misbruik van de vluchtelingenstroom door terroristen of andere jihadistische organisaties naar het Europees grensgebied. De Europese Unie heeft hiervoor de nodige maatregelen getroffen om signalen van betrokkenheid bij terrorisme en jihadisme tijdig in het grenstoezicht te detecteren.

De Minister van Veiligheid en Justitie,

drs. S.A. Blok

Directoraat-Generaal Vreemdelingenzaken

Directie Migratiebeleid

Team Internationaal

http://www.rijksoverheid.nl/venj

Kenmerk 625229

Download "TK Verzoek PVV brief inzake uitspraken Griekse regering over het openstellen van de grenzen"

PDF document | 2 pagina's | 85 kB

Kamerstuk | 13-03-2015

Vragen? Bel Informatie Rijksoverheid: 1400

Verantwoordelijk ministerie

* Ministerie van Veiligheid en Justitie

Zie het origineel.