70 jaar bevrijding: één portal voor alle activiteiten

Elst, 18 maart 2015

70 jaar bevrijding: één portal voor alle activiteiten

Publiek en organisatoren kunnen terecht op herdenkingskalender.nl Van het bevrijdingsfestival in Limburg tot een theaterstuk over de Tweede Wereldoorlog in Groningen. De website www.herdenkingskalender.nl geeft een landelijk overzicht van activiteiten rondom ’70 jaar bevrijding’. Via de portal kunnen ook activiteiten worden aangemeld en automatisch worden doorgestuurd naar bij de kalender aangesloten media. Hiertoe behoren onder meer de NOS, Trouw, Hart van Nederland en Wegener Media.

De Nationale Herdenkingskalender is in de huidige vorm opgezet in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De tool is eerder onder meer gebruikt tijdens de activiteiten ter gelegenheid van 70 jaar Operation Market Garden. Destijds lag de focus op de provincies Gelderland en Brabant; ditmaal bestrijkt de kalender heel Nederland. “De thema’s Tweede Wereldoorlog en bevrijding leven de laatste jaren meer dan ooit tevoren”, weet directeur Victoria van Krieken van de Stichting Liberation Route Europe. “Wij hopen dat de herdenkingskalender dé informatiebron wordt als het gaat om het stilstaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 70 jaar geleden.”

De komende tijd loopt de kalender steeds voller met activiteiten die overal in het land plaatsvinden. Voor organisatoren is het een makkelijke manier om tegelijkertijd media in te lichten over hun activiteit. Nadat zij alle relevante informatie hebben ingevuld en verstuurd, belandt deze automatisch in de mailbox van aangesloten mediatitels. Een volledige lijst hiervan is te vinden op www.herdenkingskalender.nl/mediapartners. Het is voor media zowel mogelijk álle activiteiten te ontvangen, als een op postcode gekozen selectie hiervan.

Steun en ondersteuning

De Liberation Route Europe (www.liberationroute.nl) verbindt gebieden waardoor de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog trokken om Europa te bevrijden opnieuw. Dankzij steun van het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) kan de stichting achter de route al jarenlang werken aan (Europese uitbreiding) van haar netwerk. Mede dankzij de steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is het mogelijk geweest de Nationale Herdenkingskalender te presenteren in de huidige vorm.