Plasterk neemt boek over burgerinitiatieven in ontvangst

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het boek 'De ondernemende burger; de woelige wereld van lokale initiatieven' in ontvangst genomen. Hij kreeg het boek overhandigd van auteurs Marcel Ham en Jelle van der Meer tijdens een presentatie en debat over burgerinitiatieven bij ProDemos in Den Haag.

Minister Plasterk: "Democratie is meer dan een maar in de vier jaar een hokje rood maken en de rest aan politici overlaten. Dat kan ook anders. Zeker op bijvoorbeeld buurtniveau kan je zeggen: we doen het gewoon zelf. Ik juich dat van harte toe."

Plasterk deed onlangs een reeks voorstellen om burgerinitiatieven te ondersteunen in de Agenda Lokale Democratie, een nota aan de Tweede Kamer.

In het boek belichten de auteurs twaalf burgerinitiatieven van ondernemende burgers die bijvoorbeeld onbetaald een buurthuis runnen, een zwembad overnemen of een zorgcooeperatie beginnen. De auteurs doen onderzoek naar hun motivatie, hun prestaties, de financiering en hun onafhankelijk van de

overheid.

Het boek wordt uitgegeven door kennisinstituut Movisie en kwam tot stand op initiatief en met steun van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.