Wereld Waterdag: inzet op nieuw waterdoel VN

Minister Melanie Schultz van Haegen opent de Nederlandse viering van Wereld Waterdag op 20 maart in Amsterdam. De nieuwe ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (VN) staan op deze dag centraal. Wat Nederland betreft komt er nog een doel bij, gericht op schoon water en watermanagement.

Het Netherlands Water Partnership (NWP) en Aqua for All organiseren, steeds in samenwerking met andere partners, de Nederlandse viering van Wereld Waterdag. Dit jaar zijn Both Ends, IUCN NL, Wereld Natuur Fonds, WASH Alliance en Wetlands International de partners.

Wandelen voor water

Tijdens de viering komen in diverse workshops toekomstbestendige oplossingen voor wereldwijde wateruitdagingen aan bod. Denk aan innovatieve stedelijke sanitatie, klimaatbestendig investeren en de inzet van serious gaming voor een eerlijke verdeling van water. Traditiegetrouw presenteert Aqua

for All op Wereld Waterdag de uitkomsten van de actie 'Wandelen voor Water', waaraan 601 scholen in Nederland meedoen.

Samenwerkingsovereenkomsten

Plan Nederland en drinkwaterbedrijf Vitens-Evides International (VEI) tekenen op Wereld Waterdag een strategisch partnerschap. De partijen willen gezamenlijk de toegang tot water en sanitatie op een duurzame manier verbeteren.

Moevenpick Hotels in Nederland, de Fokker Terminal, Bundles en Aquafox Nederland BV tekenen een overeenkomst met Made Blue. Deze organisatie daagt bedrijven uit om hun waterfootprint in kaart te brengen en diezelfde hoeveelheid schoon water ter beschikking te stellen aan ontwikkelingslanden.

VN en Wereld Waterdag

In 1992 hebben de VN 22 maart uitgeroepen tot Wereld Waterdag. Met deze dag wil de VN bewustwording over de nationale en mondiale waterproblematiek creeeren. Het thema dit jaar is Water & Sustainable Development.

Partners voor Water is het programma voor partijen in de Nederlandse watersector met internationale ambities. RVO.nl en NWP voeren dit programma gezamenlijk uit in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken.