Sint Ignatiusgymnasium uit Amsterdam winnaar Grote Ken-Je-Klassieken-Quiz

PERSBERICHT

20 maart 2015

Sint Ignatiusgymnasium uit Amsterdam winnaar Grote Ken-Je-Klassieken-Quiz

Op vrijdag 20 maart 2015 won het team van het Sint Ignatiusgymnasium uit Amsterdam de landelijke finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz in het Rijksmuseum van Oudheden. Tijdens de quiz testten vierde- en vijfdeklas gymnasiasten uit Nederland en Vlaanderen hun kennis over de meest uiteenlopende onderwerpen van de Klassieke Wereld. Aangemoedigd door klasgenoten, leraren en familie versloegen Oumaima Malih, Andreas Janssen, Ephrem Cortvrint en Edward Berengoltz 24 andere scholenteams. Ze gingen er vandoor met de Grote Ken-je-Klassieken Wisselbokaal voor de school, een boekenpakket van Uitgeverij Athenaeum en uiteraard de onvergankelijke eer. De quiz werd gepresenteerd door classicus-schrijver Fik Meijer.

De finalisten van de Klassiekenquiz waren de winnaars van de voorrondes die in januari en februari plaatsvonden. De gymnasiasten bleken zeer aan elkaar gewaagd te zijn en uitzonderlijk veel te weten over de literatuur, filosofie, archeologie, historie, mythologie en het theater van de Klassieke Wereld. In vijf rondes beantwoordden ze vragen als: ‘welke bijnaam kreeg de Romeinse held Gaius Mucius, die om de Romeinse moed te demonstreren, zijn hand in het vuur stak en ‘wat is de naam van de dialoog van de Griekse filosoof Plato die als grote thema de liefde heeft?’

Het Sint Ignatius en het Picasso Lyceum uit Zoetermeer hadden allebei 58 van de maximaal 62 punten, maar na vijf vragen in een afvalronde won het Sint Ignatius.

De Ken-Je-Klassieken Pubquiz is onderdeel van de Week van de Klassieken (19 t/m 27 maart), die wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson Museum, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Klassiek Verbond en de Vrienden van het Gymnasium. De Week wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Athenaeum-Polak & Van Gennep, Museum Het Valkhof, Geschiedenis Magazine, de Groene Amsterdammer, Uitgeverij Hermaion, Labrys Reizen, Lampas, de Vereniging Classici Nederland, Kennislink, Addisco Onderwijs, NPO Cultura, de Centrale Bibliotheek Amsterdam en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Een overzicht van alle activiteiten tijdens de Week van de Klassieken staat op www.weekvandeklassieken.nl

Week van de Klassieken, 19 t/m 27 maart 2015

www.weekvandeklassieken.nl

www.facebook.com/weekvandeklassieken

Twitter @WeekKlassieken