Waar het vlakke land gaat plooien... in première bij Toneelgroep Maastricht

Maastricht, februari 2015

Waar het vlakke land gaat plooien... in première bij Toneelgroep Maastricht

Op zaterdag 21 maart 2015 gaat de muziektheatervoorstelling Waar het vlakke land gaat plooien in première in theater de Bordenhal. Samen met de band Het ZUIdEN gaan de Belgisch-Limburgse Joke Emmers en de Nederlands-Limburgse Servé Hermans op zoek naar de ziel van Limburg. Muziek en theater vervloeien in een voorstelling over weggaan en de vraag of terugkeer mogelijk is. Over de vraag of een streek een ziel heeft en of je die in je lijf mee kan dragen. De voorstelling is geschreven door Jibbe Willems, en wordt geregisseerd door Michel Sluysmans. Na afloop van de première lanceert Het ZUIdEN zijn eerste cd onder dezelfde titel als de voorstelling; Waar het vlakke land gaat plooien, uitgebracht door platenmaatschappij HKM.

Wij zijn waar de aarde heuvelt

waar het vlakke land gaat plooien

want hoe verder weg van Holland

hoe minder plat het leven wordt.

Ze wonen in Berlijn, zijn hoogzwangere vriendin en hij. Na de sluiting van de mijnen was er geen uitzicht meer op werk en zijn ze vertrokken, op zoek naar een nieuwe toekomst. Maar zijn moeder ligt op sterven en in de nacht dat zij naar Heerlen rijden, onderweg naar de plek die ooit thuis was, denkt hij aan het leven waarvan hij dacht dat het ver, ver achter hem lag. Limburg! Zijn vriendin kan zich een terugkeer wel voorstellen, maar hij moet er niet aan denken. Gaandeweg de reis, naarmate het vlakke land meer en meer gaat plooien, komen de herinneringen terug en beseft hij: al lukt het je je wortels af te kappen: wie van Limburg is groeit nergens weer opnieuw.

Waar het vlakke land gaat plooien is de eerste productie gemaakt door Servé Hermans en Michel Sluysmans, die sinds januari de nieuwe artistieke leiding van Toneelgroep Maastricht vormen. Als makende spelers willen zij met het nieuwe Toneelgroep Maastricht muzikaal, warm en spraakmakend theater maken.

De voorstelling speelt dit seizoen exclusief in het eigen theater de Bordenhal in Maastricht en gaat volgend seizoen op tournee door Nederland en Vlaanderen. De cd is vanaf 21 maart te verkrijgen op iTunes en in de betere platenzaak.

spel Servé Hermans en Joke Emmers

regie Michel Sluysmans

tekst Jibbe Willems

muziek Servé Hermans & Het ZUIdEN (Edwin Van Der Burgt, Bruno Ravelingien en Tijn Driessen)

sopraan Lies Verholle

dramaturgie Frans Hendrickx

decorontwerp Flup Beys, Luc Goedertier

kostuumontwerp Marta Stoffels

lichtontwerp Sander Salden

techniek Femke Diemer, Benjamin Provoost

Theater de Bordenhal

Plein 1992, nr. 15 Maastricht

do. 19 en vr. 20 maart 2015 try-outs

za. 21 maart première

wo. 25 t/m zo. 29 maart

wo. 1 t/m za. 4 april

wo. 8 t/m 12 april

Drie kwartier voorafgaand aan elke voorstelling (behalve bij de try-outs en de première) is er een voorgesprek met acteur/artistiek leider Servé Hermans.

Dutch spoken, English surtitled.

aanvang 20.00 uur

op zondag 16.00 uur

reserveren 043-3503050

kassa@toneelgroepmaastricht.nl

www.toneelgroepmaastricht.nl