het fries museum en tresoar eren maria louise, vorstin van friesland

persbericht

leeuwarden 24-02-2015

het fries museum en tresoar eren maria louise, vorstin van friesland

Het Fries Museum en Tresoar eren Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau. De tentoonstelling: Maria Louise, vorstin van Friesland geeft een beeld van haar leven in de openbaarheid en als regentes. De aanleiding voor deze tentoonstelling is het Maria Louise jaar 2015. In dat kader worden er vele activiteiten georganiseerd. Keramiekmuseum Princessehof en Tresoar pakken uit met een tentoonstelling over haar privéleven: Thuis bij Marijke Meu, zoals zij in Friesland vaak genoemd wordt. Beide tentoonstellingen zijn te zien vanaf 21 maart 2015.

tweemaal regentes

Maria Louise wordt tot tweemaal toe in haar leven regentes. Eenmaal voor haar zoon in 1711 en eenmaal voor haar kleinzoon in 1759. In totaal vervult ze deze belangrijke functie gedurende zo’n 25 jaar. Ze ontwikkelt zich tot een belangrijke speler in een wereld die door mannen beheerst wordt. Weinigen weten dat Nederland zonder de doortastende Maria Louise naar alle waarschijnlijkheid nu geen koningshuis meer had. In deze tentoonstelling wordt dit duidelijk aan de hand van verhalen en voorwerpen. Zo zijn er de schitterende Nassauportretten te zien, die nog aan het museum geschonken werden door Koning Willem III. Maar ook een unieke reeks stedenpenningen en een origineel schrijven (circulaire) van Maria Louise, waarin zij het overlijden van Johan Willem Friso meedeelt.

over het maria louise jaar

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat Maria Louise van Hessen-Kassel in Leeuwarden overleed. Nog altijd spreekt haar verhaal tot de verbeelding: de jonge weduwe die uitgroeit tot lieveling van het volk, tot stammoeder van ons vorstenhuis, ja zelfs van Europa. Friesland eert het werk en leven van deze sterke vrouw met een themajaar. Van historische harddraverij tot reizende fototentoonstelling, van stadswandeling tot jeugdvoorstelling. Naast Nassau-stad Leeuwarden zijn Oranjewoud en Ameland (geliefde plekken van Maria Louise) een jaar lang decor van diverse activiteiten. Maria Louise, vorstin van Friesland is te zien tot en met 10 mei 2015.

Kijk voor meer informatie op www.marialouise2015.nl (vanaf begin maart) , op www.friesmuseum.nl of op www.tresoar.nl.

Het nieuwe Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.