Zaterdag 21 maart presentatie boek over verzetsgroep Groep 2000

9 maart 2015 - Zaterdag 21 maart 2015 ontvangt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan uit handen van voorzitter Job Cohen van het Amsterdams 4 en 5 mei comite het eerste exemplaar van het boek 'Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van de Groep 2000 (1940-1945)'. Het boek is gebaseerd op de handgeschreven memoires van Jacoba van Tongeren (1903-1967), de enige vrouw die in de Tweede Wereldoorlog een grote verzetsgroep (Groep 2000) oprichtte en vijf jaar lang leidde. Het boek is geschreven door Paul van Tongeren (neef van Jacoba) en Trudy Admiraal. NIOD-directeur Marjan Schwegman, schreef het voorwoord.

Groep 2000 bestond uit ongeveer 140 Groepsleden die samen circa 4500 onderduikers in Amsterdam van voedselbonnen en valse persoonsbewijzen voorzagen. Jacoba van Tongeren kon als maatschappelijk werkster vrij reizen en stond in 1940 aan de wieg van het blad Vrij Nederland. In 1944/1945 had zij stevige conflicten met toenmalig VN-hoofdredacteur Henk van Randwijk.

In het op 21 maart in De Rode Hoed te Amsterdam te presenteren boek wordt het verzet vanuit de optiek van de leidster van de groep belicht. Jacoba van Tongeren beschrijft nauwgezet de organisatie van Groep 2000 en de samenwerking met andere verzetsorganisaties. Zij verweeft de verzetsgeschiedenis met haar persoonlijk leven. Verzetshelden worden mensen van vlees en bloed die hun angst en twijfel overwinnen om anderen te kunnen helpen. Job Cohen zegt over het boek: "Zeventig jaar na afloop van de oorlog verschijnt het indrukwekkende verhaal van een sterke vrouw die, gesteund door haar geloof, met onvoorstelbare moed en uithoudingsvermogen een vitale en tot nu toe vrijwel onbekende rol in het Amsterdamse verzet heeft gespeeld en zo velen het leven heeft gered."

Groep 2000 is altijd tamelijk onbekend gebleven. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Allereerst waren de Groepsleden - ook voor elkaar- niet bekend bij naam maar alleen bij nummer. Ook alle onderduikers en onderduikadressen kregen op basis van een door Jacoba ontwikkelde code een nummer. De Duitsers wisten die code niet te kraken. Het nummer van Jacoba zelf was 2000, vandaar de naam van de Groep. Zij stond destijds ook bekend als de mysterieuze 'Bonnenkoningin' omdat zij onder haar kleding een speciaal vest droeg waarin zij duizenden bonnen kon smokkelen. Na de oorlog raakte Jacoba van Tongeren wegens gezondheidsproblemen al snel aan het bed gekluisterd. Mede daardoor kwam Groep 2000 niet in de publiciteit.

Het boek wordt zaterdagmiddag 21 maart 2015 feestelijk gepresenteerd in De Rode Hoed aan de Keizersgracht 102 in Amsterdam. Het programma duurt van 14.00 tot 17.30 uur en wordt gepresenteerd door Harm Botje, journalist van Vrij Nederland. Marjan Schwegmann, directeur van het NIOD, zal een korte voordracht houden, getiteld: 'Jacoba van Tongeren, verzetsleidster tegen wil en dank'. Job Cohen, voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comite, leest een passage uit het boek voor. Ook burgemeester Eberhard van der Laan zal kort spreken.

Van de 140 Groepsleden is niemand meer in leven, maar tijdens de presentatie in De Rode Hoed zullen ruim 200 van hun familieleden aanwezig zijn. Velen hebben door dit boek ontdekt dat hun vader, opa, moeder of oma actief was in het verzet.

Het met vele foto's geillustreerde boek wordt uitgegeven door Aspekt. Vormgeving: ProjectM. ISBN 97894615348935. Aantal pagina's: 510. Verkoopprijs in de boekhandel: 27,95 euro.