Mijn ogen wijd open 40 jaar Museum Henriette Polak

PERSBERICHT

Zutphen, 12 maart 2015

Het Museum Henriette Polak presenteert

Mijn ogen wijd open 40 jaar Museum Henriette Polak

Trots en gelukkig geven wij kennis van het 40-jarig bestaan van Museum Henriette Polak, met een collectie van hoogstaande kwaliteit: modern en verfijnd, met een ‘klassieke knipoog’ naar het verleden.

Henriette Polak

De tentoonstelling brengt de naamgeefster van het museum - Henriette Antoinette Polak-Schwarz (1893-1974) als een markante en invloedrijke persoonlijkheid voor het voetlicht. Zij werd in Zutphen geboren, als dochter van Leopold Schwarz, oprichter van Polak & Schwarz, fabriek in geur- en smaakstoffen, maar het gezin verhuisde al snel naar Amsterdam. Vanuit haar opleiding tot maatschappelijk werkster, had Henriette Polak grote affiniteit met sociaal-maatschappelijke thema’s. Zij was actief betrokken bij diverse initiatieven op humanistische grondslag, zoals de oprichting in Laren (N.H.) van het Rosa Spier Huis, woon- en werkcentrum voor kunstenaars en wetenschappers in ruste. Haar belangstelling voor muziek en beeldende kunst werd gewekt door haar man, de filosoof Leo Polak. Hierover merkte zij zelf eens op: “Mijn man heeft mijn ogen wijd geopend voor kunst”.

Museum Henriette Polak

Uit liefde voor de kunst, stond Henriette Polak als mecenas aan de basis van de collectie van Museum Henriette Polak. Dankzij de kunstenaar Joop Sjollema en zijn bevriende collega’s zag zij in hoe eenzijdig de Nederlandse kunstwereld in de jaren zestig zich richtte op de abstracte, experimentele kunst. Zijn ondernam actie en richtte in 1968 de Stichting Henriette Antoinette op, met als doel: het verzamelen van een museale collectie modern klassiek-figuratieve kunst. Een plek om de collectie onder te brengen en te presenteren werd gevonden in Zutphen, de geboorteplaats van Henriette Polak. Daar werd op 21 juni 1975 Museum Henriette Polak geopend. Helaas maakte Henriette Polak de opening van ‘haar’ museum niet meer mee. Zij overleed onverwacht op 12 april 1974.

Parels uit de collectie

Wat in 1975, bij de opening van het museum begon met zo’n 300 werken van in totaal 55 kunstenaars, groeide in de loop van 40 jaar tijd uit tot een veelvoud aan kunstwerken in de geest van de oprichters, Henriette Polak en bevriende kunstenaars. De bezoeker krijgt een rondleiding dwars door de tijd en door de collectie om topstukken te ontdekken, naast kleine pareltjes, langs hoofdlijnen en zijpaden naar onverwacht mooie ontmoetingen in de kunst.

Gegevens tentoonstellingen:

Mijn ogen wijd open

40 jaar Museum Henriette Polak

Te zien van 21 maart t/m 14 juni 2015

Museum Henriette Polak

Zaadmarkt 88, Zutphen

De Musea Zutphen, Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak, zijn geopend dinsdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur. Check onze website www.museazutphen.nl, voor afwijkende openingstijden i.v.m. feestdagen of ombouwwerkzaamheden.

Iedere laatste zondag van de maand gratis inlooprondleidingen in zowel het Stedelijk Museum Zutphen als in het Museum Henriette Polak (aanvang: 14.30 uur, entree is niet gratis).