NNO speelt premiére As I Opened Fire van Fiumara in De Lawei

NNO speelt premiére As I Opened Fire van Fiumara in De Lawei

Groningen 13 maart 2015 - De komende seizoenen is Anthony Fiumara composer-in-residence bij het Noord Nederlands Orkest. Fiumara componeert minimaal drie nieuwe werken voor het orkest. Het eerste werk is ter gelegenheid van de heropening van Theater De Lawei in Drachten. De officiële wereldpremière van As I Opened Fire vindt plaats op 21 maart in De Lawei.

Fiumara: "Artistiek leider Marcel Mandos vroeg me een snel en uitbundig werk te schrijven voor het NNO. Muziek die kon dienen als feestouverture voor de opening van het vernieuwde theater." De titel van het nieuwe werk As I Opened Fire verwijst naar het gelijknamige schilderij van Amerikaanse pop-artist Roy Lichtenstein. Lichtenstein baseerde zijn drieluik op tekeningen uit een stripverhaal waarin hij de nadruk legde op primaire kleuren, zwarte contouren en uitvergrote rasterpunten. Net als Lichtenstein, componeert Fiumara in een helder, muzikaal idioom met in dit werk veel aandacht voor syncopisch pulserende ritmische lagen. Fiumara over zijn nieuwe werk: “As I Opened Fire is een lijfelijk stuk geworden, met veel vaart. En met drama, zwarte wolken die zo nu en dan voor de zon schuiven.”

Anthony Fiumara schreef over het compositieproces van As I Opened Fire, dat terug te lezen is op zijn blog.

Na Fiumara’s feestouverture speelt het NNO Dvoráks Vioolconcert en de Tiende symfonie van Sjostakovitsj. Een concert vol met pit. Dit is dé wake-up call voor iedereen die nog gelooft dat je van klassieke muziek in slaap valt. Componisten Dvorák en Sjostakovitsj maakten van elke noot een voltreffer.

Op het podium staat de jonge Russische violist Eugene Ugorski. Dit wonderkind werd op zijn vijftiende ontdekt door de grote dirigent Valery Gergiev. Hij volgde zijn vioolstudie bij Vesna Gruppman en maakte zijn debuut bij het San Diego Symphony Orchestra op achtjarige leeftijd. Sinds zijn optreden in 2005 op het Paasfestival in Moskou speelde hij wereldwijd onder dirigenten als Hans Graf, Andrey Boreyko, Yannick Nézet-Séguin, Kirill Karabits, Vasily Petrenko en Robin Ticciati.

Het Noord Nederlands Orkest

Chef-dirgent Stefan Asbury

Het NNO werd opgericht in 1862 en is daarmee Nederlands oudste professionele symfonieorkest. Het brengt symfonische muziek tot leven in de drie Noordelijke provincies, met zo’n 120 concerten per seizoen: in concertzalen, in de openlucht, tijdens festivals en voor scholen. Ook toert het orkest regelmatig naar podia elders in het land, zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Doelen in Rotterdam. Het NNO is het meest veelzijdige orkest van Nederland. De programmering is verrassend en breed; van puur en onversneden klassiek tot cross-overs met popmuziek. Het orkest laat graag 'nieuwe oren' kennismaken met symfonische muziek, bijvoorbeeld via de Pieter Roelf Jeugd concerten en de gratis lunch- en buitenconcerten. Ook is het NNO geregeld te beluisteren op de radio. Er is een nauwe samenwerking met diverse andere kunstinstellingen, het Prins Claus Conservatorium en de conservatoria in Amsterdam en Den Haag.

De Britse Stefan Asbury is chef-dirigent van het orkest. Hij nam in 2011 het stokje over van Michel Tabachnik die vanaf 2005 chef-dirigent was. Vooraanstaande dirigenten als Viktor Liberman, Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo en Nikolai Alexeev dirigeerden in het verleden het NNO. Tegenwoordig wordt gewerkt met dirigenten als Jan Willem de Vriend, Michael Jurowski en Stefan Vladar.

Het orkest besteedt in festivalvorm ook regelmatig aandacht aan prominente, hedendaagse internationale componisten. Zo kwamen Wolfgang Rihm (2001), Terry Riley (2002), Hans Werner Henze (2003), Arvo Pärt (2004), Sir Harrison Birtwistle (2005), Heiner Goebbels & Sofia Gubaidulina (2006), Philip Glass (2007 en 2013), Laurie Anderson (2008), Michael Nyman (2009) en Steve Vai (2010 en 2013) naar Groningen voor de uitvoering van hun muziek.

Kijk voor de meest actuele informatie over onze concerten op www.nno.nu.