High Tech Holland paviljoen op fotonicabeurs in Los Angeles

Gepubliceerd op: 17 maart 2015 | Gewijzigd op: 17 maart 2015

Van 22 tot 26 maart zijn Nederlandse fotonicabedrijven en kennisinstellingen aanwezig op de fotonicabeurs `Optical Fibre Communication Conference and Exhibition' in Los Angeles. Het ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) maakten hun Holland paviljoen mede mogelijk.

De beurs is voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die actief zijn in fotonica van groot belang. Op deze beurs kunnen ze internationale contacten opbouwen en zaken doen op het gebied van de geintegreerde fotonische chips en modules ten behoeve van de optische (data-)communicatie. Op het terrein van de geintegreerde fotonische chips en modules heeft Nederland inmiddels een vooraanstaande positie opgebouwd. Optische communicatie is een van de grote marktsegmenten waar de behoefte aan miniaturisatie en energiebesparing buitengewoon groot is. Geintegreerde fotonische chips en modules zijn daarvoor een perfecte oplossing. De in Nederland ontwikkelde oplossingen kunnen hierin een belangrijke rol spelen en het High Tech Holland paviljoen draagt dit uit.

Holland paviljoens

Fotonicabeurs in San Francisco

In het Holland paviljoen in Los Angeles zijn de volgende partijen aanwezig: Technobis bv, Smart Photonics bv, Bright Photonics bv, TU/e Nanolab, Jeppix, VTEC bv, en PhotonicsNL en RVO.nl. De aanmelding is gesloten.

In februari was er ook een Holland paviljoen op de grootste fotonicabeurs ter wereld in San Francisco (meer dan 20.000 bezoekers en 1.250 exposanten). Naast het paviljoen werd toen met het consulaat ook een goed bezochte workshop over Dutch Bio-photonics georganiseerd.

Het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) organiseert de beursdeelnamen. Het initiatief om deel te nemen kwam van de betrokken bedrijven en de vereniging Photonics NL. Dit is mede gerealiseerd met het Innovatiegerichte Onderzoeksprogramma (IOP) Photonic Devices, een programma dat RVO.nl in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken uitvoert. De vereniging PhotonicsNL is een krachtenbundeling van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die zich bezighouden met fotonica. Samen proberen ze hun expertise verder te ontwikkelen en te vermarkten.

Fotonica als `enabling technology'

Fotonica is een technologie die licht genereert, detecteert en manipuleert. Fotonica wordt bijvoorbeeld gebruikt in internet, smartphones, ledverlichting en in innovatieve medische apparatuur. Fotonica is een belangrijke 'enabling technology' voor veel andere vakgebieden. Fotonica is daarmee ook een van de speerpunten van de Topsector High Tech Systems and Materials.

De 20ste eeuw was de eeuw van het elektron, de 21ste eeuw is de eeuw van het foton. Unesco heeft 2015 zelfs uitgeroepen tot International Year of Light (zie www.light2015.org en www.iyl2015.nl).

Bekijk ook de film `Holland high tech fotonica' en lees het boekje `IOP Photonic Devices - 10 appealing projects' (zie downloads) over de toegevoegde waarde van fotonica voor medische toepassingen.