Het Jeugdcultuurfonds


De gemeente Heerlen vindt dat alle Heerlense kinderen aan kunstzinnige of culturele cursussen of activiteiten moeten kunnen meedoen - ook kinderen uit gezinnen met een smalle beurs. Daarom dragen wij jaarlijks bij aan het Jeugdcultuurfonds.

Elk kind in onze gemeente moet namelijk de kans krijgen om zich uit te leven op het creatieve of culturele vlak: in een toneelclub, een muziekvereniging of een cursus schilderen bijvoorbeeld.

Bijdrage uit het Jeugdcultuurfonds

Het Jeugdcultuurfonds is bestemd voor kinderen en jongeren van 4 tot en met 17 jaar die om financiele redenen geen lid kunnen worden van een culturele vereniging. Of bijvoorbeeld niet kunnen meedoen aan creatieve cursussen of activiteiten bij culturele instellingen, zoals een muziekschool of
een cultureel centrum. In sommige gezinnen is daar te weinig geld voor.

Het Jeugdcultuurfonds kan dan een bijdrage leveren tot maximaal EUR 419,75 per jaar per kind. Een voorwaarde voor een bijdrage van het fonds is, dat het gezinsinkomen niet hoger is dan maximaal 120% van de bijstandsnorm.

Aanvraagprocedure bij het Jeugdcultuurfonds

U kunt als ouder of verzorger niet zelf een aanvraag indienen bij het Jeugdcultuurfonds. Dit kan ook niet bij de gemeente Heerlen worden gedaan. De aanvraag kan alleen door een intermediair, ofwel: een tussenpersoon, worden gedaan bij het Jeugdcultuurfonds. De tussenpersoon is iemand die
professioneel betrokken is bij de opvoeding en verzorging van het kind; bijvoorbeeld een leerkracht, de directeur van een school, een hulpverlener, huisarts of maatschappelijk werker. Het moet gaan om iemand die uw kind en/of uw thuissituatie kent.

Ook kunt u contact opnemen met de Stichting Leergeld Parkstad, die ook kan optreden als tussenpersoon. Meer informatie over deze stichting vindt u via www.parkstad.leergeld.nl.

De tussenpersoon dient de aanvraag in bij het Jeugdcultuurfonds Limburg, die vervolgens de aanvraag beoordeelt. Als u een bijdrage uit het fonds krijgt, wordt het geldbedrag rechtstreeks aan de culturele instelling of vereniging overgemaakt.

Filmpje kijken over het Jeugdcultuurfonds?

Bekijk ook het filmpje over het Jeugdcultuurfonds Limburg! (opent op Youtube in nieuw venster). Dit filmpje werd gemaakt door kinderen van de Theo Thijssenschool in de buurt MSP in Heerlen!

Meer informatie?

Kijk op www.jeugdcultuurfonds.nl of stuur een e-mail naar limburg@jeugdcultuurfonds.nl.