Beheer en onderhoud Stadsblokken-Meinerswijk: grote grazers en baggeren

23-03-2015

Rijkswaterstaat heeft op een aantal plaatsen in Stadsblokken-Meinerswijk het maaiveld verlaagd. Hierdoor daalt bij hoogwater het water op de Nederrijn met 7 centimeter en is het achterliggende gebied beter beschermd tegen overstromingen. Om de nieuwe inrichting in vorm te houden is onderhoud nodig.

Paarden al grazend in een weiland.

Daar zorgen de konikpaarden en gallowayrunderen voor die in het gebied aanwezig zijn. Zij houden de vegetatie kort. Dit laatste is belangrijk voor de instandhouding van de stroombaan. Dit is de weg die het water door het gebied neemt bij hoogwater. De gemeente werkt eraan om een zo groot mogelijk gebied toegankelijk te maken voor de dieren. Extra veeroosters en afrasteringen houden de paarden en runderen in het gebied. Mochten de dieren het bijhouden van de vegetatie niet kunnen bijbenen dan wordt aanvullend gemaaid met machines.

Baggeren

Zonder beheer veranderen ook de geulen van vorm na verloop van tijd. Dit komt door aanzanding en erosie. Om de geulen in vorm te houden wordt er circa een keer in de twintig jaar gebaggerd.

Meer informatie

Meer informatie over Uiterwaardvergraving Meinerswijk vindt u op de projectpagina.