Start aanleg ondiepe zones Ketelmeer en Zwarte Meer

23-03-2015

Rijkswaterstaat legt in het Ketelmeer en Zwarte Meer ondiepe zones aan. Hiermee wil Rijkswaterstaat de ecologische waterkwaliteit van de meren verbeteren.

Een snoek tussen waterplanten.

De snoek heeft ondiepe zones nodig om op te groeien.

Vooral voor de visstand is dit belangrijk. Vissen hebben ondiepe zones nodig om voort te planten en op te groeien. Bij de aanleg van de Noordoostpolder en Flevoland zijn vooral rechte dijken neergelegd, waardoor er geen geleidelijke overgang is tussen land en water. Dit wordt nu hersteld via de Europese Kaderrichtlijn Water.

Waterbeheer was jarenlang vooral gericht op bescherming tegen hoogwater en op een vlotte doorgang van de scheepvaart. Voor de natuur was dit niet altijd gunstig. Vissen hebben ondiep water nodig voor het leggen van eitjes en ook het opgroeien van jonge vis gebeurt vooral in de ondiepe zones. Met de aanleg van de ondiepe zones in het Ketelmeer en het Zwarte Meer wordt circa 50 hectare ondiep water gerealiseerd. De ondiepe zones zorgen voor een meer gevarieerde visgemeenschap en leveren ook een verbeterde leefomgeving voor planten, waterdieren en vogels op.

Riet voor de Karekiet

Naast de doelstelling van de Kaderrichtlijn Water draagt dit project ook bij aan een doelstelling van Natura 2000: het creeren van rietzones waarin de Grote Karekiet zich thuis voelt. In het Zwarte Meer broeden karekieten, een beschermde vogelsoort die de laatste jaren in aantal is afgenomen. Deze vogels hebben een goede kwaliteit riet nodig om in te nestelen. Rijkswaterstaat brengt riet aan dat in de regio wordt geoogst.

Broedseizoen

Door de herstelwerkzaamheden zullen vissen als snoek, stekelbaars en donderpad zich beter kunnen ontwikkelen. Ook waterplanten, zoals fonteinkruid, groeien goed in ondiep water. Bij de aanleg van de ondiepe zones houdt Rijkswaterstaat rekening met het broedseizoen van de vogels die in het gebied leven en met beschermde plantensoorten.

Planning

De werkzaamheden worden uitgevoerd door waterbouwer Van den Herik. In april wordt gestart met de aanleg van de ondiepe zones. In de zomer worden de werkzaamheden afgerond.

Inloopavond Ketelmeer

Rijkswaterstaat organiseert een inloopavond over de aanleg van de ondiepe zones in het Ketelmeer op dinsdag 31 maart 2015 van 19.00 uur tot 21.00 uur in Lands End (Vossemeerdijk 25, Ketelhaven). Tijdens deze avond kunnen geinteresseerden de ontwerpen bekijken en is er gelegenheid om vragen te stellen. Er wordt geen plenaire presentatie gegeven, iedereen kan tussen 19.00 uur en 21.00 uur vrij in- en uitlopen. Voor de aanleg van eilanden in het Zwarte Meer zal eind april een inloopavond in de omgeving van het Zwarte Meer worden gehouden. Kijk voor meer informatie op de projectpagina Ketelmeer: aanleg ondiepe zones Ketelmeer en Zwarte Meer.