Militairen op `ebola-cursus' (video)

Nieuwsbericht | 23-03-2015 | 15:31

Witte pakken, veiligheidsbrillen en mondkapjes: niet bepaald een standaard militair tenue. Maar het luchttransport van patienten met besmettelijke ziekten is dan ook geen routineklus. Dat ervoeren Nederlandse militairen afgelopen week tijdens een `ebola-cursus' in Italie.

Elk contact van de patient met de buitenwereld moet worden uitgesloten. Daarom reist een (mogelijk) besmet persoon in een soort couveuse. Ook in het militaire transporttoestel zit de patient in een dergelijke plastic container. Elk moment van een patientenverplaatsing staat in het teken van isolatie.

Dresscode

Het transport van 1 patient brengt een 10 tot 13-koppig team op de been. Dat bestaat uit onder andere medisch specialisten, vlieger-artsen, verpleegkundigen en technici voor de medische installaties. Dresscode: witte overalls, handschoenen, laarzen, brillen en mondkapjes.

Plastic

De verzorging gaat altijd door, ondanks de strikte veiligheidsmaatregelen. Maar dan wel gescheiden door een dubbeldikke laag plastic. "Fysiek is het moeilijker werken", vertelt sergeant-1 Natascha van 420 Hospitaalcompagnie. "Je kunt iemand bijvoorbeeld wel te drinken geven, maar een infuus prikken is vanwege die dubbele handschoenen een stuk lastiger."

Een oefenpatient wordt op een brancard in een isolatiecontainer gehesen.

Een oefenpatient wordt in een isolatiecontainer gehesen.

Sierra Leone

De Italianen zijn gepokt en gemazeld in deze zogeheten bio aeromedevacs, vertelt kolonel vlieger-arts Natale Ceccarelli. "Als Italiaanse luchtmacht hebben we zo'n 10 jaar ervaring op dit gebied. Er staat 24/7 een team klaar om patienten op te halen, waar ook ter wereld. In november voerden we voor het laatst een transport uit: een ebola-patient."

Marburg-virus

Maar ebola-patienten zijn niet de enige potentiele klanten van de bio aeromedevac-teams. Ook bij besmettelijke ziekten als open tuberculose, SARS of het marburg-virus zijn ze inzetbaar om landgenoten of hulpverleners te vervoeren.

"Wanneer het verzoek komt een Nederlandse militair of burger te vervoeren, wil Nederland deze capaciteit garanderen en niet afhankelijk zijn van andere partijen", vertelt vlieger-arts majoor Jacobine. "Binnen Europa werkt medisch personeel met verschillende isolatiesystemen, elk weer met eigen procedures. Italie, Groot-Brittannie en Nederland kiezen voor hetzelfde systeem. Op de lange termijn werken we mogelijk samen."

Een Italiaanse militair arts geeft instructie aan Nederlandse militairen.

Een Italiaanse militair arts geeft instructie.

Opleiding

De `ebolacursus' is de aanzet naar de daadwerkelijke opleiding van 3 Nederlandse bio aeromedevac-teams, samengesteld uit de hele krijgsmacht. Defensie wil een aantal isolatiesystemen aanschaffen. Deze zijn in de toekomst inzetbaar vanaf vliegbasis Eindhoven met C-130 transportvliegtuigen.

Expertise

"De Italianen willen hun expertise graag met ons delen", geeft Jacobine aan. "Op basis daarvan ontwikkelen wij onze eigen procedures. Als wij straks over de isolatiesystemen beschikken, kunnen we echt gaan trainen en onze diensten aanbieden."