Staat naar Hoge Raad over vergoeding stroomstoring

De gemeenten Neerijnen, Geldermalsen, Lingewaal en Maasdriel zijn op 24 november 2014 door het Gerechtshof in het gelijk gesteld ten aanzien van de schadevergoeding naar aanleiding van de stroomstoring. De Staat heeft besloten deze zaak voor te leggen aan de Hoge Raad.

De gemeenten Maasdriel, Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen hebben in 2011 de Staat gedagvaard om de schade verhaald te krijgen die eind 2007 werd veroorzaakt. Volgens de rechtbank in Den Haag is de Staat wel aansprakelijk maar hoeft deze toch niet alle kosten te vergoeden. De gemeenten waren het niet eens met deze uitspraak en gingen daarom in hoger beroep. Met succes.

De Staat wil dat de Hoge Raad, als hoogste rechtscollege, zich uitspreekt over de juistheid van het standpunt van het Gerechtshof. De gemeenten zullen in deze procedure verweer voeren. Het arrest van de Hoge Raad wordt verwacht over ca. een jaar.

Het is ruim zeven jaar geleden dat Neerijnen, Geldermalsen, Lingewaal en Maasdriel werden getroffen door een stroomstoring, nadat een Apache gevechtshelikopter van defensie tijdens een oefening tegen de hoogspanningskabels bij Hurwenen aanvloog. Circa 50.000 huishoudens in de Bommelerwaard en de Tielerwaard zaten meerdere dagen zonder stroom. De gemeenten hebben behoorlijke kosten gemaakt bij het bestrijden van deze stroomstoring en eisen EUR 500.000, -.