Pastoraat Oude Wijken in beeld


Pastoraat Oude Wijken in beeld 27-3-2015



Belangrijke bijdrage van de Kerk aan maatschappelijke ontwikkeling

Arbeid, werken voor je brood, is volgens de sociale leer van de Kerk een intrinsieke waarde om volwaardig mens te kunnen zijn.

In Rotterdam-Oud Zuid leven veel mensen met verschillende culturele en religieuze achtergronden, die geen betaald werk hebben. Ze leven soms van generatie op generatie van een bijstandsuitkering. Leven zonder te arbeiden, zonder zinvolle dagelijkse werkzaamheden, leidt in deze wijken tot veel
maatschappelijke onrust, segregatie, radicalisering en illegale praktijken.

Het huidige politieke beleid is erop gericht om mensen zoveel mogelijk uit de uitkering en naar betaald werk te krijgen. De Nederlandse overheid wil een transformatie van de verzorgingsmaatschappij en zet in op een participatiemaatschappij.
Maar hoe stimuleer je mensen die al heel hun leven uitgesloten zijn van arbeid, om te werken en maatschappelijk te participeren? Vaak ontbreekt het niet alleen aan motivatie, maar ook aan dagritme, discipline, kennis en vaardigheden om werk te gaan doen.

Aangespoord door het evangelie en de sociale leer van de Kerk zet het Pastoraat Oude Wijken zich in voor een volwaardig menswaardig bestaan.
Er is twee jaar geleden gestart met een project `Leren is leuk en werken ook'. Het project is bestemd voor mensen -grotendeels vrouwen- in Rotterdam-Oud Zuid, die praktisch onbemiddelbaar zijn op de arbeidsmarkt. Zij leren hier basisvaardigheden om in de maatschappij mee te doen. Tijdens de
bijeenkomsten is er ook aandacht voor de ontwikkeling van de eigen motivatie. De eerste resultaten zijn zichtbaar. Enkele vrouwen hebben een cateringservice opgezet, anderen beginnen binnenkort een naaiatelier.

Meer weten over het Pastoraat Oude Wijken?
Zie: Nieuwsbericht Mgr Van den Hende bezoekt Rotterdam Zuid
Zie: Jaarverslag Pastoraat Oude Wijken 2013-2014
Zie: Televisie-uitzending over Pastoraat Oude Wijken Rotterdam-Zuid