Gemeente betaalt mee aan extra nachttrein


De gemeente betaalt mee aan een latere nachttrein van en een latere nachttrein naar Groningen. Die gaat in 2016 en 2017 rijden in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Aansluiting op het nachtnet van treinen in de Randstad is een lang gekoesterde wens van de gemeente Groningen, Provincie Groningen en Provincie Drenthe. Vanwege de destijds hoge kosten van 500.000 euro mislukte een eerdere poging. Op 13 maart hebben de gemeente, de twee provincies en de NS
elkaar echter toch gevonden in een intentieovereenkomst. B&W vragen de raad om een krediet van 50.000 euro om de extra nachttrein mee te helpen betalen.

Tijden
De eerste extra trein vertrekt om 0.21 vanaf Groningen naar Amsterdam Centraal. Deze nachtelijke trein stopt op alle stations tussen Groningen en Zwolle. Momenteel is de laatste mogelijkheid om op vrijdag van Groningen naar de Randstad te vertrekken om 23.26 uur. Daarnaast gaat de laatste
intercity die om 0.05 uur vanuit Rotterdam naar Zwolle vertrekt doorrijden naar Groningen. Die trein stopt ook op alle stations tussen Zwolle en Groningen.

Zaterdag
Het college zou ook graag een nachttrein zien in de nacht van zaterdag op zondag. Het onderhoudsrooster van ProRail vormt nu nog een struikelblok. De gemeente zoekt samen met haar partners naar een oplossing hiervoor.

Gepubliceerd op: 27-03-2015 10.05 uur; Laatst gewijzigd op : 27-03-2015 10.11 uur