Nieuwe Gelderse Staten genstalleerd


op 27 mrt 2015

Met het afleggen van de eed of de verklaring en belofte ten overstaan van de Commisaris van de Koning Clemens Cornielje zijn de 55 leden van Provinciale Staten op 26 maart geinstalleerd. De komende vier jaar besturen deze volksvertegenwoordigers de provincie Gelderland.
Cornielje gaf in zijn installatierede aan dat er niet alleen een grote verantwoordelijkheid op hen rust, maar dat de Statenleden met hun werk in de schijnwerpers staan. `Het openbaar bestuur ligt onder een vergrootglas en daarom is integriteit belangrijk'.

Gelderse bestuurscultuur
Clemens Cornielje staat ook stil bij de Gelderse bestuurscultuur. Scheidslijnen moeten geen breuklijnen worden, zegt hij. Het gaat om het politieke debat, samenwerken om de beste resultaten voor Gelderland te krijgen. Het debat in de Statenzaal wordt op inhoud gevoerd en met respect voor
elkaars achtergrond. Hij gaat er van uit dat uit de onderhandelingen iets moois en waardevols voor deze provincie komt.

Onderhandelingen door lijsttrekkers
De komende weken wordt er door de lijsttrekkers onderhandeld over de vorming van een nieuwe coalitie. De VVD neemt hierbij als grootste partij het voortouw, samen met het CDA. Beide hebben 9 zetels gekregen. Het kan zijn dat bij de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten enkele
nu geinstalleerde Statenleden tot Gedeputeerde worden gekozen. Hun plaats in de Statenbankjes wordt dan door de eerstvolgende op de kandidatenlijsten ingenomen.
(Zie foto van de 9 VVD-ers in de Statenzaal.)

Nieuwe coalitie op 22 april
Jan Markink, lijsttrekker van de VVD, streeft er naar om op 22 april een nieuwe coalitie te kunnen presenteren. Tijdens die vergadering van Provinciale Staten worden ook de eventuele nieuwe leden van Provinciale Staten geinstalleerd.

Links: Nieuwe Provinciale Staten geinstalleerd (Omroep Gelderland, op Youtube)

Grotendeels bron: Provincie Gelderland www.gelderland.nl