Eigen bijdrage wordt hoger


Eigen bijdrage wordt hoger

Hulp en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Veel mensen die zorg of ondersteuning ontvangen, betalen hiervoor een eigen bijdrage. Tot en met 2014 kreeg iedereen hierop een korting, op grond van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Maar op 1 januari 2015 is deze wet afgeschaft. Bovendien heeft de gemeente
Roermond de eigen bijdrage in een verordening vastgelegd. Dit heeft tot gevolg dat de eigen bijdrage voortaan hoger gaat uitvallen.

Voor diverse vormen van zorg en ondersteuning betalen de ontvangers zelf een deel van de kosten (eigen bijdrage). Op grond van de Wtcg kreeg iedereen tot eind 2014 een korting van 33% op dat bedrag. Deze korting werd automatisch van de eigen bijdrage afgetrokken. Met ingang van 2015 is de Wtcg
afgeschaft en daarmee ook de korting. Er geldt nu dus een hogere eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wmo, maar ook voor zorg op grond van de Wet langdurige zorg (bijv. bij opname in een verpleeghuis).
De eigen bijdrage wordt geind door het CAK (Centraal Administratiekantoor).

Hoe hoog wordt de eigen bijdrage?

De hoogte van de eigen bijdrage is niet voor iedereen hetzelfde. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals inkomen en vermogen, samenstelling van het huishouden, leeftijd en de ontvangen zorg of ondersteuning. Het CAK berekent de precieze hoogte van de eigen bijdrage.
In maart verstuurt het CAK de rekening voor de eerste periode van 2015. Dan is te zien wat de eigen bijdrage is. Het kan ook gebeuren dat de factuur pas in mei wordt verzonden: dat is dan een rekening over twee perioden.
Met een rekenprogramma op de website van het CAK is de nieuwe eigen bijdrage alvast globaal te berekenen.

Waarvoor geldt geen eigen bijdrage?

Voor sommige vormen van ondersteuning is geen eigen bijdrage nodig, zoals voor een rolstoel. Dit geldt ook voor hulp en hulpmiddelen voor kinderen tot 18 jaar.

Meer informatie

De hoogte van de eigen bijdrage is onderdeel van het gesprek met de gemeente. Meer informatie over de eigen bijdrage en het rekenprogramma is te vinden op de website van het CAK: www.hetcak.nl.