Van Brahms tot Dusapin met Groot Omroepkoor

Persbericht

Van Brahms tot Dusapin met Groot Omroepkoor

Concert vrijdag 27 maart 2015, 20.15 uur TivoliVredenburg Utrecht

inleiding: Grote Zaal, 19.30 door Thea Derks

Groot Omroepkoor

Musici van het Radio Filharmonisch Orkest

Gijs Leenaars dirigent

Rudolf Escher: Le vrai visage de la paix

Edgard Varèse: Octandre

Pascal Dusapin: Dona eis

Johannes Brahms: Fünf Gesänge opus 104

Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento in Bes KV 270

Johannes Brahms: Drei Gesänge opus 42

Tijdens het concert in De Vrijdag van Vredenburg van vrijdag 27 maart aanstaande komen de veelzijdigheid van het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest royaal uit de verf. Het koor brengt samen met een ensemble uit het Radio Filharmonisch Orkest een afwisselend programma: van Mozart tot Varèse, van Brahms tot Dusapin.

Het instrumentaal ensemble voert de luisteraar mee naar ontspannend muziekgenot uit de late achttiende eeuw, in de vorm van Mozarts Divertimento voor blazers. Met een vergelijkbare combinatie van hout- en koperblazers laat Edgard Varèse anderhalve eeuw later in zijn Octandre klanken en bewegingen ontstaan die ongehoord waren, en nog steeds uitdagend, percussief en kleurrijk zijn.

Met het Groot Omroepkoor wordt de romantiek opgezocht in Johannes Brahms’ Fünf Gesänge, waarvan de thematiek een sterk weemoedig karakter heeft. Titels als Nachtwache, Letztes Glück, Verlorene Jugend en Im Herbst verwijzen naar het einde van de zomer, de voorbije jeugd, de vergankelijkheid van het leven.

Rudolf Escher, een van de belangrijkste Nederlandse componisten uit de twintigste eeuw, laat in Le vrai visage de la paix een extatische a cappella-lofzang horen op een menselijk leven in vrede en gerechtigheid. Het werk ontstond in 1953 op een tekst van Paul Éluard en werd door de immer kritische Escher in 1957 gereviseerd. Het werd onderscheiden met de Muziekprijs van de gemeente Amsterdam.

Voor Dona Eis liet Pascal Dusapin zich in 1998 inspireren door religie. In dit werk voor koor en ensemble gebruikt Dusapin vorm en tekst van het Latijnse Requiem en verweeft deze met delen uit zijn opera Roméo et Juliette uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. Dona Eis beleefde zijn première in 1999 tijdens een aan Dusapin gewijd festival in Parijs. Het concert staat onder leiding van chef-dirigent van het Groot Omroepkoor, Gijs Leenaars. Het is zijn laatste optreden als chef-dirigent in De Vrijdag van Vredenburg: vanaf het komend seizoen treedt hij in dienst van het Rundfunkchor Berlin. Sinds 1 maart is Klaas Stok koorleider van het Groot Omroepkoor.