Topteam benoemd door gemeente en provincie

Persbericht

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Overijssel en gemeente Enschede.

Zwolle/Enschede, 26 maart 2015

Topteam benoemd door gemeente en provincie

Aad Veenman, Fred van Houten, Frank Biemans en Cees Timmer vormen het Topteam. Dit team gaat zich toeleggen op het versterken van het bedrijven- en kenniscluster Advanced Materials en Advanced Manufacturing in Twente. Dit onafhankelijke team is deze week benoemd door de colleges van B&W van de gemeente Enschede en GS van de provincie Overijssel. Samen met Kwaliteitsteam gaat het Topteam uitvoering geven aan het Plan van Aanpak naar aanleiding van het advies van de Commissie van Wijzen Luchthaven Twente. Dit Plan van Aanpak is in februari door de gemeenteraad en Provinciale Staten in een gezamenlijke vergadering besproken.

“Geen dikke rapporten, maar aan de slag. Dat is wat het Topteam gaat doen. De ontwikkeling van de industrie en de Technology Base Twente zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen met de teamleden ga ik voor het neerzetten van de marsroute, concrete maatregelen en het versnellen van ontwikkelingen,” aldus voorzitter Aad Veenman.

Direct na zijn presentatie op 11 februari 2015 door de Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten en burgemeester Fred de Graaf van Enschede is de heer Veenman zijn team gaan samenstellen.

• Aad Veenman is voorzitter van het Topteam. Hij spreekt de taal van het bedrijfsleven en kent de regio onder andere als voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van Stork, voormalig commissaris bij onder meer Urenco en TenCate en vanuit diverse functies op het snijvlak van wetenschap, economie en innovatie.

• Fred van Houten vertegenwoordigt de wetenschap. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en werkt sinds 1978 aan de Universiteit Twente waar hij in 1991 promoveerde. Op basis van zijn werk op het gebied van CAD/CAM systemen werd hij in 1998 benoemd als hoogleraar Design Engineering. Momenteel is van Houten het hoofd van de onderzoeksgroep ‘Laboratorium voor Ontwerp, Productie en Management’. Professor Van Houten is ondermeer lid van de Duitse en Belgische Academies van Wetenschappen, lid van de Raad van Toezicht van STODT, is betrokken bij de Industrie 4.0/Smart Industry innovatieprogramma’s en de Europese Horizon2020-strategie.

• Frank Biemans vertegenwoordigt het innovatieve midden- en kleinbedrijf. Hij studeerde Elektrotechniek aan de Universiteit Twente en studeerde in 1984 af. In 1989 promoveerde hij aan dezelfde universiteit (Informatie Technologie). In de periode van 1983 tot 2001 werkte hij voor verschillende ondernemingen in onder andere Nederland, Zwitserland en de VS. Van 2001 tot 2012 werkte de heer Biemans als Vice President Naval Radar voor Thales Nederland. Vervolgens werkte hij tot eind 2104 als Senior Vice President bij ASML, om vervolgens terug te keren naar Twente, als CTO bij Norma in Hengelo. Het ligt in de bedoeling dat de heer Biemans medio 2015 als CEO van Norma zal worden aangesteld.

• Als toegevoegd lid zorgt Cees Timmer voor de verbinding met de provinciale, regionale en gemeentelijke overheden. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Universiteit Twente en studeerde in 1990 af. In de periode 1991 – 2004 werkte hij bij GASTEC en KPMG. Sinds 2004 is Cees Timmer in verschillende functies betrokken geweest bij de uitvoering van het provinciale economisch beleid.

De ambitie om Technology Base Twente te laten worden tot de iconische internationale ontwikkel-, demonstratie- en productiezone voor Advanced Materials and Manufacturing komt nu in de uitvoeringsfase. Het Topteam gaat aan de slag met het verbinden van netwerken, het versterken van de profielen van de Twentse vestigingslocaties en het verleiden van bedrijven en alle andere zaken die nodig zijn om de gewenste focus te realiseren. Het Topteam werkt samen met het begin maart geïnstalleerde Kwaliteitsteam. Dit team bestaat uit Hilde Blank (voorzitter), Marinke Steenhuis, Arjan van Timmeren en Marc Ibelings.