Kosteloos advies over natuurlijk kapitaal

Kosteloos advies over natuurlijk kapitaal

DOOR Redactie - 27 maart 2015

De vernieuwde Helpdesk Natuurlijk Kapitaal (tot voor kort Helpdesk Bedrijfsleven en Biodiversiteit) helpt bedrijven met duurzaam gebruik van natuurlijk kapitaal in de bedrijfsvoering en in de keten. De Helpdesk biedt bedrijven tot maximaal twee dagen kosteloos advies. Bedrijven die bijvoorbeeld willen bijdragen aan de verduurzaming van de huisvestingsketen en daarbij in het bijzonder aandacht willen besteden aan het behoud en stimuleren van biodiversiteit kunnen bij de Helpdesk terecht. De Helpdesk geeft antwoord op vragen als:

* Hoe kunt u biodiversiteit bevorderen in de utiliteitsbouw?

* Kan de aandacht voor natuurlijk kapitaal leiden tot marktkansen in de utiliteitsbouw?

* Loopt uw bedrijf op termijn risico's wanneer u hieraan geen aandacht besteedt?

* Hoe kunt u rekening houden met natuurlijk kapitaal bij het inkopen van bouwmaterialen?

* Welke innovaties zijn er op het gebied van biodiversiteit en een duurzame utiliteitsbouw?

Wat is natuurlijk kapitaal?

Met natuurlijk kapitaal worden alle natuurlijke voorraden op deze wereld bedoeld, waaronder geologische rijkdommen, bodem, lucht, water, ecosysteemdiensten en biodiversiteit. Bedrijven zijn afhankelijk van de input van natuurlijk kapitaal. Zo bestaan veel bouwmaterialen zelf uit natuurlijke materialen en wordt de waarde van vastgoed mede bepaald door de nabijheid van natuur. Natuurlijke hulpbronnen worden echter steeds schaarser en veel diensten die we altijd voor lief namen (zoals waterberging en een schone lucht) staan steeds meer onder druk. Biodiversiteit is een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van het natuurlijk kapitaal en een toetssteen voor het duurzaam gebruik ervan. Steeds meer bedrijven onderkennen dan ook het belang van natuurlijk kapitaal en treffen maatregelen om dit kapitaal duurzaam te benutten. Dit leidt vaak tot verrassende innovaties.

BREEAM-score groene daken

Op het gebied van duurzame huisvesting heeft de Helpdesk diverse vragen beantwoord.Zo vroeg `Leven op daken' zich af hoeveel punten hun groene daken scoren binnen de BREEAM-methodiek. `Leven op daken' is een samenwerkingsverband van gespecialiseerde dakbedekkings-, hoveniers- en toeleveringsbedrijven die overal in Nederland groene daken verzorgen. De Helpdesk maakte inzichtelijk hoe met een groen dak punten zijn te verdienen. Hiermee kan `Leven op daken' klanten duidelijk maken wat de groene daken bijdragen aan duurzaamheid.

Biodiversiteit op de brouwerij

Voor de Heineken brouwerij in Den Bosch onderzocht de Helpdesk waar kansen liggen om biodiversiteit op de productielocatie te versterken. Onderdeel van het verstrekte advies was om het huidige gazon om te vormen naar bloemrijk hooiland en de uitheemse plantensoorten te vervangen door inheemse plantmateriaal met ecologische meerwaarde.

De Helpdesk is een initiatief van het Platform Biodiversiteit, Ecosystemen en Economie (BEE)en wordt bemand door CREM, Arcadis en Nyenrode Business Universiteit. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt het Platform BEE. Wilt u ook een vraag indienen? Ga dan naar de website of bel: 0346 29 1333.