NAVO-mijnenjagers springen mijnen in het Kanaal

Nieuwsbericht | 27-03-2015 | 15:36

De 2 NAVO-vlootverbanden voor mijnenbestrijding lieten afgelopen week 2 grote mijnen in het Kanaal ontploffen. De explosieven werden ontdekt tijdens zogenoemde 'Historical Ordnance Disposal'-operaties. Daarbij scant het vlootverband een stuk van de bodem op zoek naar oude munitie.

De mijn wordt tot ontploffing gebracht.

Een gevonden mijn explodeert.

De bommen zijn gevonden voor de Franse kust vlak bij Dieppe. De groepen mijnenjagers, de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 en 2 (SNMCMG1 en 2), sporen in de Noordzee en in het Kanaal mijnen op. De nu gevonden exemplaren stamden uit de Tweede Wereldoorlog. "Ik ben er trots op dat we deze mijnen onschadelijk hebben kunnen maken", vertelt commandant van de SNMCMG1 kapitein-luitenant-ter-zee Peter Bergen Henegouwen. "Het mijnenvrij houden van de zeeen is een belangrijke taak van de marine."

Mijnenlijn

De schepen van SNMCMG1 en SMCMG2 hebben afgelopen weken verschillende gebieden in de Noordzee onderzocht waar in het verleden veel gemelde explosieven niet zijn aangetroffen. Ook werden de schepen actief ingezet om een bekende mijnenlijn uit de Tweede Wereldoorlog grondig te onderzoeken. In dit gebied is een windmolenpark gepland.

ABNL

Bergen Henegouwen voert sinds januari met een gecombineerde Belgisch-Nederlandse staf van Admiraal Benelux (ABNL) het commando over SNMCMG1. Het vlootverband bestaat uit het Duitse stafschip FGS Donau, de Britse mijnenjager HMS Pembroke, de Belgische mijnenjager BNS Lobelia, de Duitse mijnenjager FGS Auerbach/Oberpfalz en de Nederlandse mijnenjager Zr. Ms. Willemstad.