Middendorp spreekt in New York tot VN-partners

Nieuwsbericht | 27-03-2015 | 17:24

Met de inlichtingenmissie in Mali speelt Nederland een zichtbare rol op het VN-toneel. Vandaar dat generaal Tom Middendorp vandaag in New York aanwezig was op een conferentie over VN-hervormingen. Temidden van andere commandanten der strijdkrachten van meer dan 80 troepenleverende landen deelde hij opgedane ervaringen.

Hij waardeerde het dat deze conferentie voor het eerst met alle chiefs of Defence werd georganiseerd. "Het is belangrijk om ervaringen te delen en onze inspanningen aan te passen aan huidige uitdagingen. Daar zijn we als VN en deelnemende landen verantwoordelijk voor. Zo moeten we de missies ook samen van binnenuit effectiever maken."

Mali als voorbeeld

Middendorp noemde de Nederlandse missie in Mali als voorbeeld. "De robuuste inzet om inlichtingen te verzamelen toont haar meerwaarde in deze VN-operatie. Deze ervaringen willen we graag delen om de werkwijze tot een vast onderdeel te maken. Inlichtingen zijn nu eenmaal essentieel om een missie succesvol te maken."

Snellere logistiek

Ook bracht de Commandant der Strijdkrachten de logistiek van snel inzetbare eenheden in de discussie. "VN-missies worden verwacht sneller te ontplooien onder moeilijkere omstandigheden. Dit vereist voor de logistiek korte beslissingslijnen."

Betrokkenheid bij Apache-vliegers

Middendorp sloot af met een dankzegging voor de condoleances van alle landen, voor de 2 Nederlandse Apache-vliegers die vorige week in Mali om het leven kwamen. Hij sprak daarbij zijn respect uit voor alle mannen en vrouwen die zich inzetten in missiegebieden.