Resultaten grote 100% controle | politie.nl


Laatste update:
28-03-2015 | 10:41

Gouda - Het gehele politieteam Gouda heeft van vrijdag 27 op zaterdag 28 maart meerdere controles gehouden in de gemeente Gouda. De controles werden verricht samen met de gemeente, belastingdienst, brandweer, NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), Arbeidsinspectie, Trigion en de RDW.

De controles hebben tot doel het vergroten van de verkeersveiligheid, het opsporen van strafbare feiten, terugdringen van overlast en criminaliteit en naleving wetgeving. De politie heeft ter ondersteuning van de opsporing twee ANPR-voertuigen ingezet. De controle begon al vrijdagmiddag 14.00
uur en duurde tot zaterdag 05.00 uur.

ANPR

Een auto wordt langs de weg gezet en scant met een camera de kentekens van passerend verkeer. De camera is gekoppeld aan een computersysteem waarin bestanden van bijvoorbeeld politie, gemeente of belastingsdienst zijn opgeslagen. De kentekens die passeren worden vergeleken met de kentekens in
de bestanden. Stel dat een auto als gestolen geregistreerd staat in het systeem, en de auto rijdt voorbij, dan geeft de ANPR een `hit'. De auto wordt aan de kant gezet en de bestuurder en auto gecontroleerd.

Zakkenrollen en winkeldiefstal

Vrijdag 27 maart werd vanaf 14.00 uur in het centrum gecontroleerd op zakkenrollen en winkeldiefstal en `s avonds in winkelcentrum Bloemendaal. Agenten en medewerkers van beveiligingsbedrijf Trigion hielden in burger toezicht. Bij een warenhuis aan de Agnietenstraat werden twee meisjes van 15
jaar uit Gouda aangehouden wegens winkeldiefstal. De meisjes zijn met een boete heengezonden.

Verkeerscontroles

Bestuurders van motorvoertuigen met een hit vanuit de ANPR of bijvoorbeeld opvallend gedrag en bromfietsers werden naar een parkeergarage aan de Arnhemweg op het industrieterrein aan de Goudse Poort door motoragenten begeleid waar een uitgebreide controle plaatsvond. Het betrof in totaal 70
voertuigen. Eerst werd van alle bestuurders een blaastest afgenomen waarna onder meer documenten en de voertuigen werden gecontroleerd. Er werden 23 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer rijden door roodlicht, rijden in een gesloten verklaring, het niet kunnen tonen van een rijbewijs,
verlichting, losse accu, gladde banden, niet goed bevestigd wiel, snelheid, belediging. Er zijn 35 waarschuwingen afgegeven. Twee personen bleken onder invloed te zijn van verdovende middelen en een van alcohol.

De politie heeft 1158 euro aan openstaande boetes geind in zes zaken. Een voertuig is buiten gebruik gesteld vanwege het niet betalen van een boete.

Twee personen werden aangehouden wegens heling en wapenbezit en een op basis van de geneesmiddelenwet.

Nabij de Houtmansgracht zijn in de avonduren van 200 bestuurders een blaastest afgenomen. Niemand bleek te veel gedronken te hebben.

Belastingdienst

De Belastingdienst heeft bijna EUR 50.000 ter plaatse geind wegens openstaande belastingschulden. Drie auto's zijn in beslaggenomen.

Ondernemers

Agenten hebben samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gecontroleerd op de handhaving van het rookverbod. De Arbeidsinspectie heeft gecontroleerd op illegale arbeid. Er zijn geen bestuurlijke maatregelen genomen.

Taxi's

Op taxistandplaatsen werd toezicht gehouden op de naleving van de taxiwetgeving. Ook rondrijdende taxichauffeurs werden staande gehouden voor een controle. Er waren geen bijzonderheden.