Geheime ‘familiekrant’ herinnert aan de onderduik

PERSBERICHT

Hooghalen, 19 maart 2015

Geheime ‘familiekrant’ herinnert aan de onderduik

Ooggetuige Jenny van Wieringen vertelt haar verhaal

Op zondag 29 maart vertelt onderduik overlevende Jenny van Wieringen - van Genderingen over haar oorlogservaringen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zij zat vanaf dat ze 9 jaar oud was samen met haar moeder, bijna drie jaar onafgebroken, ondergedoken in een klein huisje in Bussum. De familie vond onderdak op verschillende adressen. Samen maakten ze een ‘krant’ met persoonlijke bijdragen van familieleden, die met behulp van het verzet verspreid werd van het ene naar het andere onderduikadres.

De Joodse Jenny van Wieringen (1932) groeide op in Utrecht samen met haar vader, moeder en oudere zus. Ze verloor haar vader al op jonge leeftijd door een ongeluk. Vanwege de anti-Joodse maatregelen moest Jenny in 1942 verplicht een ster dragen en naar een speciale Joodse school. Uiteindelijk moest ook haar familie zich melden voor transport naar Westerbork. Via het verzet lukte het om aan dit transport te ontsnappen en onderduikadressen voor het gezin te regelen.

Jenny’s moeder besloot om Jenny bij haar te houden; ze kwamen samen terecht in een piepklein huisje in Bussum. Dankzij het verzet ontving Jenny lesmateriaal om Grieks en Latijn te leren, zodat ze later naar het gymnasium kon. Op die manier ging er geen schooljaar verloren. Naast haar huiswerk schreef Jenny samen met haar zusje verhaaltjes, maakte ze puzzels en schreef ze briefjes naar haar familieleden. Deze briefjes vormden met bijdragen van de andere familieleden een ‘krant’ de ze De Grote Sof noemden. De geheime correspondentie werd van het ene naar het andere onderduikadres verspreid door inspanningen van het verzet.

De ‘familiekrant’ De Grote Sof is later gebundeld en gedrukt voor eigen gebruik. Bijzondere in onderduik gemaakte objecten en correspondentie als deze zijn op dit moment te zien in de tentoonstelling Verhalen uit de onderduik van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De ooggetuigenlezing van Jenny van Wieringen begint op zondag 29 maart om 14.00 uur. Het bijwonen van de lezing en het bezoeken van de expositie verhalen uit de Onderduik is bij de entree van het museum inbegrepen.