Koenders bezoekt Roemenie

Nieuwsbericht | 28-03-2015 - Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) bracht zaterdag op uitnodiging van zijn Roemeense collega Bogdan Aurescu een bezoek aan Boekarest. Het bezoek bood gelegenheid nader kennis te maken en de band tussen de landen, beide actief in EU en NAVO, te verdiepen. De ministers reizen morgen gezamenlijk door naar Tunis om deel te nemen aan de mars tegen terrorisme en voor mensenrechten.

De ministers spraken over de brede bilaterale relaties en economische uitwisseling tussen beide landen. Ook kwamen hedendaagse uitdagingen, zoals internationaal terrorisme, de relatie met Rusland en de situatie in buurland Oekraine aan de orde. De huidige spanningen en instabiliteit rondom EU- en NAVO-grenzen vergroten het belang van samenwerking tussen Nederland en Roemenie. 'Op veel onderwerpen kunnen we het goed vinden en hebben we gedeelde belangen. Zo streven we een stabiel Oekraine na en hebben we dezelfde positie jegens Rusland.' Ook de naderende top van het Oostelijk-Partnerschap (OP) werd besproken; deelname aan het OP biedt landen de kans op betere economische samenwerking met de EU.

De gemaakte vorderingen op het gebied van corruptiebestrijding en rechtstaathervorming in Roemenie waren belangrijk onderwerp van gesprek. Roemenie maakt vorderingen, blijkt uit een halfjaarlijks rapport van de Europese Commissie waarin verslag wordt gedaan van de Roemeense ontwikkeling op deze gebieden. `Roemenie heeft niet stilgestaan. Het is goed om te zien dat zichtbare stappen worden gezet. Ik moedig Roemenie aan om deze koers voort te zetten', aldus de Minister.

'Niet alleen voor de Roemeense burger, maar ook voor de economische relatie die Nederland met Roemenie heeft. Nederland is naast de belangrijkste investeerder ook de tiende handelspartner met het land. Veel Nederlandse bedrijven zijn actief in Roemenie vanwege de kansen die het land te bieden heeft', aldus Koenders. De minister kaartte uitstaande bilaterale economische kwesties aan, en moedigde Roemenie aan alle obstakels voor vruchtbare economische uitwisseling tussen Nederland en Oekraine weg te nemen.

Tot slot spraken beide ministers af in de toekomst gezamenlijk in EU en breder verband initiatieven te ontplooien om de wereldwijde toepassing van de doodstraf tegen te gaan.