De peuterestafette in Digidoor


31 maart 2015

De peuterestafette in Digidoor

Een soepele overgang van voorschool naar vroegschool

De Peuterestafette gaat digitaal
Het is zover, Almere heeft een digitaal overdrachtsinstrument voor de overgang van peuters naar de basisschool. De huidige papieren versie van de Peuterestafette wordt al enige jaren gebruikt, maar nog niet door alle kinderopvangorganisaties en basisscholen. De wens van het basisonderwijs, de
kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en de gemeente voor een uniform, goed bruikbaar overdrachtsinstrument heeft het volgende opgeleverd:
- Een aangepaste versie van de Peuterestafette, waarin de items per ontwikkelingsgebied zijn uitgebreid en een extra observatiemoment is ingebouwd
- Een digitale versie in Digidoor, waardoor de overdracht binnen een veilige omgeving kan worden uitgevoerd
- Een helder protocol, waarin de samenwerkingsafspraken tussen voorschool en vroegschool omschreven zijn

Doel van de Peuterestafette
Voor een kind is de overgang van een voorschoolse voorziening naar de basisschool een belangrijke stap. Een goede samenwerking tussen de voorschoolse voorzieningen, de basisschool en de ouders draagt ertoe bij dat deze overgang voor het kind soepel verloopt.

De Peuterestafette is een uniform hulpmiddel dat bijdraagt aan een ononderbroken ontwikkelingslijn van het kind. De basisschool kan direct aansluiten op wat een kind al goed kan of waarvoor nog extra aandacht nodig is en kan zo verder werken aan de ontwikkeling. Hierdoor wordt de continuiteit
in de ontwikkeling van de kinderen gewaarborgd.

De Peuterestafette is een middel waarmee de pedagogisch medewerker zijn/haar beeld van de ontwikkeling van een kind kan doorgeven aan de toekomstige leerkracht.

Aan de slag met de nieuwe digitale versie
Om optimaal te kunnen werken met de digitale versie van de Peuterestafette is het voor kinderopvangorganisaties en basisscholen van belang goed geinformeerd te zijn over de werkwijze en de gemaakte afspraken voor samenwerking in de overdracht voorschool-vroegschool.

Daarom organiseert de gemeente vier instructiebijeenkomsten voor intern begeleiders van basisscholen en teamleiders van kinderopvangvoorzieningen. Zij worden uitgenodigd om gezamenlijk deze bijeenkomst te volgen, zodat men elkaars samenwerkingspartners kent in het betreffende stadsdeel.

Instructiebijeenkomsten
Voor wie?
Leidinggevenden kinderopvangvoorzieningen en intern begeleiders basisscholen Doel?
De werkwijze overdracht Peuterestafette is geimplementeerd binnen kinderopvang en basisonderwijs, zodanig dat de medewerkers in staat zijn de overdracht in Digidoor uit te voeren
Duur?
1 bijeenkomst van 2 uur
Wanneer?
dinsdag 14 april, donderdag 16 april, dinsdag 21 april en donderdag 23 april
Tijd?
13.30 - 15.30 uur

Alle intern begeleiders en alle kinderopvangorganisaties ontvangen persoonlijk een uitnodiging met het verzoek zich aan te melden voor de bijeenkomst in hun stadsdeel. Het is ook mogelijk om bij verhindering bij een ander stadsdeel aan te sluiten aangezien de informatie hetzelfde zal zijn.

De Peuterestafette: het stokje wordt overgedragen
Het is de bedoeling dat de digitale Peuterestafette vanaf begin mei 'de lucht in gaat'. Vanaf dat moment werken we in Almere samen om de overgang van de peuter naar de basisschool zo soepel mogelijk te laten verlopen. In het belang van het jonge kind en zijn ouders.